Conform managerului Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara, Voichița Lăzureanu, pe luna iunie a acestui an unitatea sanitară pe care o conduce nu mai are bani nici pentru tichetele de masă, dar nici pentru serviciile medicale, nici pentru plata utilităților, ori a hranei. În plus, deoarece datoriile la furnizori au ajuns de aproximativ 700.000 de lei, aceștia au dat spitalul în judecată pentru a le recupera, iar în curând probabil vor sista furnizarea produselor medicale către spitalul de la Pădurea Verde.
Din banii pe care spitalul i-a primit de la CJAS Timiș, pe luna iunie, reprezentanții unității sanitare pot plăti doar salariile. Este vorba de puțin peste 1.200.000 lei, iar spitalul ar avea nevoie de puțin peste 1.500.000 lei pentru plata serviciilor medicale, a tichetelor de masă și a furnizorilor. Această situație vine din criza de acum câteva luni, când spitalul a mai fost în impas, iar CJAS Timiș a luat banii de pe luna iunie și i-a împărțit pe lunile precedente, unde spitalul avea nevoie. În acest fel, unitatea medicală a rămas descoperită pe această lună, iar reprezentanții spitalului avertizau încă de atunci că se va întâmpla acest lucru. Spitalul are datorii de peste 2.500.000 lei și 1.637 de cazuri validate și nedecontate, în momentul de față. Acum, reprezentanții spitalului au refuzat semnarea actului adițional cu CJAS Timiș și vor să caute o soluție la București, la CNAS. Unitatea medicală de la Pădurea Verde este una solicitată, 1.296 de pacienți au fost spitalizați aici în luna iunie.
„Am refuzat semnarea actului adițional pe luna iulie, datorită faptului că pe luna iunie avem bani doar pentru salariile angajatorilor, dar fără bani pentru tot ce înseamnă furnizori – utilități, hrană, reactivi, ambulanță. Salariile brute sunt de aproximativ 1.200.000 lei plus tichetele de masă, care fac parte tot din salarii. În total, cheltuielile de personal sunt în valoare de peste 1.500.000 lei, iar valoarea contractului propus de CJAS este de puțin peste 1.200.000 lei. Nu ne acoperă cheltuielile de personal, dar nu mai avem de unde să plătim absolut nimic pentru a duce la îndeplinirea actului medical, așa cum ne obligă legea. Am decis să nu semnăm actul adițional decât în două condiții – să ne întâlnim la București pentru o mediere sau Casa de Sănătate să fie de acord cu suplimentarea sumei la valoarea de care avem nevoie – peste 1.500.000 lei pe luna iunie 2016”, spune managerul Spitalului Victor Babeș, Voichița Lăzureanu.
Conform reprezentanților spitalului, în orice moment se poate sista actul medical datorită faptului că cei din unitatea sanitară au datorii la furnizori, aceștia au dat unitatea medicală în judecată și probabil nu vor mai livra materialele sanitare necesare și medicamentele.
„Furnizorii ne-au dat în judecată, avem cereri în instanță, ceea ce poate să ducă la blocarea salariilor. Vrem să mergem la această curte de mediere de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la București, să găsim o souție, o rezolvare. Nu o să avem bani de salarii deloc, actul medical va fi întrerupt, iar sindicatele vor ieși în stradă”, spune Cristian Oancea, directorul medical al unității sanitare.
Conform reprezentanților spitalului, suplimentarea cerută de ei pe luna iunie, aproximativ 300.000 de lei, este permisă de lege, prin articolele 20. 21 și 22 din contractul de servicii medicale spitalicești.
„Noi ne luptăm pentrru plata cazurilor realizate. Pe luna iunie ne mai luăm salariile, tichetele de masă nu o să le luăm. În martie-aprilie am venit la serviciu cu serul fiziologic în geantă. Nu este normal ca din salariile pe care le primim să facem acest lucru. 95 la sută dintre angajați au rate la bănci. Vom ieși în stradă și vom face toate demersurile legale poentru declanșarea conflictului de muncă”, spune Pop Demian Monica – lider de sindicat SLPUS Victor Babeș.
Actul medical va merge în cotinuare, dar nu se știe până când… probabil până atunci când nu vor mai fi materiale medicale, iar furnizorii nu le vor putea livra și angajații vor intra în grevă.
„La ora actuală nu știm în ce fel ne va deconta CJAS-ul actul medical, nu există un alt furnizor de plată al actului medical. Noi, în 15 iulie, dăm salariile pe luna iunie. Dacă în 15 iulie nu acordăm salariaților noștri drepturile salariale integrale, cu tot cu tichete de masă, în acel moment salariații au tot dreptul să intre în grevă, într-o formă de protest. Sunt șanse ca și medicamentele să nu mai fie. Vor trebui să-și cumpere pacienții, urmând ca după aceea să le deconteze Casa Județeană. Deși unii chiar nu au de unde, chiar în acea zi. Dacă furnizorii să nu ne mai aduc materiale sanitare sau salariații vor intra în grevă s-ar putea să se oprească actul medical forțat”, spune Voichița Lăzureanu.
UPDATE. CJAS îi așteaptă pe reprezentanții spitalului să semneze actul adițional: Referitor la neplata salariilor angajaţilor spitalului, CJAS atrage atenţia că răspunderea îi revine în totalitate conducerii spitalului
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş informează încă o dată atât asiguraţii cât şi conducerea Spitalului Victor Babeş Timişoara că are toată deschiderea şi aşteaptă în continuare ca reprezentanţii unităţii medicale să semneze actul adiţional, pentru luna iulie.
„Precizăm faptul că nesemnarea actului adiţional de prelungire cu CJAS conduce implicit la neplata serviciilor medicale efectuate începând cu data de 1 iulie 2016, cu consecinţe iremediabile asupra stării de sănătate a pacienţilor din judeţul Timiş şi din judeţele limitrofe. De asemenea, potrivit art.14 din contractul încheiat cu CJAS Timiş, efectuarea de servicii medicale peste prevederile contractuale se face pe proprie răspundere şi nu atrage nici o obligaţie din partea casei de asigurări cu care s-a încheiat contractul. Mai precizăm că Spitalul Victor Babeş este singurul din judeţ care nu a consumat fondurile alocate de CJAS Timiş pentru lunile aprilie şi mai. Astfel, în cele două luni spitalul a rămas cu sume neutilizate de aproximativ 600.000 lei. Bugetul alocat de CJAS Timiş, pentru luna iulie Spitalului Victor Babeş este de 1.547.350, 39 lei. Referitor la neplata salariilor angajaţilor spitalului, CJAS atrage atenţia că răspunderea îi revine în totalitate conducerii spitalului”, transmite Mariana Marcu, purtător de cuvînt al CJAS Timiș.
Articole pe aceeași temă:
Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes mai are bani doar pentru salarii
Citiți principiile noastre de moderare aici!