Normele contractului cadru pentru asistența medicală pentru 2013 prevăd că pachetul de servicii medicale de bază pentru medicina dentară decontează total serviciile pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani și pentru beneficiarii legilor speciale. Se decontează consultațiile, extracțiile, montarea protezelor acrilice și revizia acestora, tratamentul cariei simple și tratamentul afecțiunilor pulpare la dinți. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății a decis reducerea fondurilor pentru asistența medicală stomatologică.
„Ministerul Sănătăţii este cel care face politica sanitară în România, iar în acest sens a stabilit reducerea fondurilor la asistenţă medicală stomatologică, cu precizarea că, în 2013, intenţionează să înfiinţeze un program de prevenţie în stomatologie. Decizia de reducere a fondurilor la asistenţa medicală stomatologică în 2013 a fost, aşadar, o decizie politică, pe care ministrul Sănătăţii şi-o asumă”, arată un comunicat emis de CNAS.
Astfel, pacienții care beneficiau de gratuitate totală sau în proporție de până la 60%, o pierd. În Timiș 270 de medici dentiști se aflau în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate în martie 2013. Aceștia își vor primi banii pentru serviciile realizate în luna martie, dar fondurile pentru 2013 sunt sistate.
„Începând cu 1 aprilie a intrat în vigoare noul contract cadru, iar asistența de medicină dentară nu a intrat în contractare pentru că nu există buget în acest sens. Noi acum facem plățile pentru luna martie. În contract au fost aproximativ 270 de medici dentiști. PE primele trei luni a fost decontată suma de 720.000 de lei pentru servicii de stomatologie. Cea mai mică sumă decontată pentru un medic stomatolog a fost de 300 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Oana Răchitan.
În aceste condiții dentiștii se plâng că măsura le cauzează dificultăți financiare și chiar le pune în pericol activitatea. În plus, aceștia spun că măsura contravine normelor Uniunii Europene.
„Sistarea finanţării asistenţei stomatologice din fonduri publice produce un prejudiciu extrem de important, atât material, cât şi moral, medicilor dentişti aflaţi în relaţie contractuală cu casele teritoriale de asigurări de sănătate, în condiţiile în care doctorii au plătit taxe de avizare şi au dotat cabinetele, iar acum sunt în situaţia de a nu mai putea presta servicii. Medicina dentară este înlăturată total din sistemul public al asigurărilor de sănătate, situaţie unică în istoria sistemului de asigurări de sănătate la nivelul Uniunii Europene, cu afectarea iremediabilă a politicilor publice de sănătate în domeniu”, susţine Colegiul Medicilor Dentiști.
Ministrul Sănătății a anunțat că sumele pentru asistența stomatologică ar putea fi suplimentate la rectificarea bugetară, însă fără a face promisiuni ferme.
„Bugetul este unul limitat, vom încerca să vedem ce putem face la rectificare”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății.
România se numără printre țările europene care stau cel mai prost la capitolul igienă dentară. Statisticile arată că 20% dintre români nu au trecut niciodată pragul unui cabinet stomatologic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!