Bineînțeles, acest fapt se datorează și proximității geografice față de diverse piețe, zona fiind foarte atrăgătoare pentru investitorii care vor să reducă costurile asociate cu transportul și asamblarea bunurilor importate din alte zone ale lumii și destinate exportului către piețele din Europa Centrală și de Est.
Din acest punct de vedere, județul Timiș a cunoscut în ultimii ani o dinamică puternică a investițiilor, mai ales a celor străine, în industria de componente auto, a electronicelor și electrocasnicelor. Din analiză reiese că în 2013, la fiecare companie nou înregistrată la nivel național, un număr de 2 companii și-au întrerupt activitatea.
Doar 3 regiuni la nivel național se încadrează sub această medie, respectiv București, zona de Sud și zona de Vest.
Dintre aproximativ 68.000 de companii active cu sediul social înregistrat în zona de Vest, doar 1.800 dau puterea financiară a zonei de Vest. Acestea generează peste 80% din cifra de afaceri consolidată la nivel regional și aproximativ 10% din ponderea companiilor la nivel național cu o cifră de afaceri peste 1 milion de euro.
Pe parcursul anului trecut, în zona de Vest au fost înregistrate 20 de companii care și-au întrerupt activitatea la 100 de firme active, în linie cu media înregistrată la nivel național.
În ciuda acestor circumstanțe favorabile, potrivit analizei, în ultima perioada 25% dintre companiile din zona de Vest au înregistrat o durată medie de recuperare a creanțelor (DSO) peste media la nivel național (120 de zile). Mai mult decât atât, 60% dintre companiile active din zona de vest își plătesc mai târziu facturile către furnizori, comparativ cu viteza medie de încasare a creanțelor și vânzare a stocurilor. Astfel, ponderea furnizorilor în totalul datoriilor pe termen scurt a crescut de la an la an, iar companiile au făcut apel la creditul-furnizor, în condițiile în care creditul bancar a fost mai dificil de obținut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!