Punctele principale de atracţie sunt expoziţia de animale şi păsări, respectiv cea de utilaje agricole. Cai, vaci, oi şi capre, iepuri sau deja celebri deja porci vietnamezi, păsări de curte sau porumbei cât o găină adolescentă, toate pot fi admirate de vizitatori în standuri. Câţiva cai absolut superbi, mai ales cei de tracţiune au atras privirile vizitatorilor încă din prima zi a evenimentului. „Un asemenea armăsar poate costa şi 16.000 de euro”, spunea unul dintre îngrijitorii frumoaselor animale. Câţiva metri mai jos un mânz se alăpta, spre deliciul unui grup de copii veniţi să viziteze evenimentul. Nu lipsesc nici poneii, rasă de cal care atrage ochii întotdeauna.
Mai multe standuri au fost organizate de asociaţia crescătorilor de vaci. Sunt prezentate mai multe soiuri de vaci de lapte, dar şi câţiva tăuraşi de toată frumuseţea.
La standul de porcine sunt prezentaţi şi celebri porci vietnamezi, cei cu carne fără colesterol rău. „Sunt la vânzare cine doreşte poate achiziţiona”, spunea proprietarul.
La capitolul păsări îţi ia ochii un păun cu o coadă mai lungă de un metru. De asemenea, interesantă era o pereche de porumbei, de dimensiunea unei găini adolescente.
De la Banat Agralim nu lipseşte nici expoziţia de utilaje agricole. Sunt tractoare de zeci de mii de euro, cu aer condiţionat şi dotări de ultimă oră, cu GPS, care mai că nu fac totul pe câmp singure. Sunt utilaje de primă mână, cu productivitate ridicată şi preţuri pe măsură…
Expoziţia are un caracter internaţional, la această manifestare fiind invitate firme, societăţi comerciale şi institute de cercetări şi universităţi din ţară şi din străinătate, entităţi cu preocupări în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente, maşini şi instalaţii pentru agricultură, pentru producerea, procesarea şi valorificarea produselor agro-alimentare de origine vegetală şi animalieră.
Sunt vizate, în special, firmele, societăţile comerciale, institutele de cercetări şi instituţiile de învăţământ superior de profil din zona Banatului timişean şi a regiunilor limitrofe din ţară (Caraș-Severin, Arad, Hunedoara), precum şi cele din Serbia şi Ungaria, la care se vor adăuga şi firme din alte ţări europene care au interese economice şi culturale în zona Banatului.
Oaia românească Raţca, tot mai puţin căutată
Printre rase de oi cu denumiri englezeşti în unul dintre standuri găseşti un soi diferit de restul animalelor. Sunt oi cu coarne lungi şi răsucite, cu lână moale, pufoasă. Sunt câteva exemplare dintr-o rasă veche, românească, care din păcate este tot mai puţin crescută: Raţca. Mai precis o varietate de Ţurcană.
„Nu mai sunt mulţi care ţin Raţcă. Eu am şi din alte rase, dar şi din rasa asta. E veche de 2000 de ani. Din păcate, tot mai puţini ciobani le ţin. Ele sunt mai pretenţioase iarna, adică au nevoie de adăpost, rezistă mai greu la frig. De asta sunt mai mult răspândite la noi în Caraş. Dar am dat şi în Braşov, la Sibiu, în Oltenia mai sunt. Noi am mai dat la oameni, i-am ajutat cu rasa. Ei aveau oi care aveau şi sânge de Raţcă, i-am ajutat cu berbeci puri să îmbunătăţească rasa”, am aflat de la Ioan Pau, cioban cărăşean proprietar de oi din această rasă. El recunoaşte că ţine aceste oi mai mult pentru sufletul său. „E păcat să se piardă, e o rasă frumoasă”, ne-a mai spus el.
Citiți principiile noastre de moderare aici!