La precedenta ediție a Festivalului Teatrului Național Timișoara, FEST-FDR, vedeta hollywoodiană Nick Mancuso și-a interpretat propriul text în fața unui public care l-a aplaudat, entuziast, minute-n șir. Mai apoi, piesa sa a fost preluată de TNT într-un spectacol realizat de actorul Doru Iosif, iar Mancuso a fost prezent la premiera din 25 octombrie 2012, declarându-se încântat de montare și de interpretare.
”Sunt foarte impresionat şi emoţionat să îmi văd piesa montată aici, la Timişoara. (..) Povestea mi-a fost inspirată de trei oameni ai străzii din America şi vorbeşte despre ceea ce Iov a înţeles la capătul tuturor încercărilor: să te laşi cu totul în voia forţei universale, asta e singura cale. Pentru că în spatele tuturor lucrurilor stă un Dumnezeu cinic, care poate să te întrebe: unde erai tu când eu am făcut lumea?”, a declarat, la premieră, pentru www.tion.ro, starul canadiano-american. Spectacolul se joacă, de atunci, cu succes, în sala Studio 5 a TNT, care e plină la fiecare reprezentație. Supărarea înaltelor fețe bisericești este, așadar, exprimată după mai de jumătate de an de la premieră, deși, la fel ca în cazul celorlalte producții ale TNT, titlul ”Dumnezeu este un mafiot” a apărut pentru fiecare reprezentație pe bannerul de pe fațada Palatului Cultural.
”Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Protopopiatul Ortodox Ucrainian – Lugoj, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, Episcopia Română Unită cu Roma – Greco-Catolică de Lugoj, Biserica Evanghelică Luterană Sinodo-Prezbiteriană din Timișoara, Protopopiatul Reformat din Timișoara, Comunitatea Baptistă din Timișoara, Cultul Adventist de ziua a șaptea – Conferința Banat, ținând seama de solicitările credincioșilor și ale unor personalități ale vieții culturale din orașul nostru atașate valorilor creștine, își exprimă profunda părere de rău, nemulțumirea și îngrijorarea față de titlul piesei lui Nick Mancuso, jucată la Teatrul Național din Timișoara – „Dumnezeu e un mafiot”.
Întrucât titlul piesei este provocator, blasfemiator și aduce atingere gravă învățăturii despre Dumnezeu, așa cum este formulată în Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament, solicităm conducerii Teatrului Național din Timișoara și regizorului să-l modifice, redându-l pe cel original sau acordându-i unul corespunzător mesajului „de compasiune și responsabilitate față de aproapele nostru” pe care îl transmite, de altfel și Cartea Iov, din care s-a inspirat autorul cărții.
Pe lângă aceasta, atragem atenția că titlul piesei nu corespunde nici „spiritului Timișoarei”, născut în decembrie 1989, când mii de timișoreni și-au afirmat profundul atașament și credința în Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, Proniator și Atotdrept, scandând Cu noi este Dumnezeu!, Există Dumnezeu!”, se arată în comunicatul transmis de Arhiepiscopia Timișoarei.
Protestul este semnat de ÎPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Lukian, Episcopul ortodocșilor sârbi din Timișoara, † Martin, Episcop romano-catolic de Timișoara, † Alexandru, Episcop greco-catolic de Lugoj, preot Zsombor Kovacs, Biserica Evanghelică Luterană Sinodo-Prezbiteriană din Timișoara, preot Csaba Fazakas, Protopop reformat, pastor Ionel Tuțac, Președintele Comunității Baptiste din Timișoara, pastor Mihai Maur, Președintele Cultului Adventist de ziua a șaptea – Conferința Banat.
Contactat telefonic de redacția noastră, Doru Iosif, actorul care a montat și interpretează piesa ”Dumnezeu e un mafiot”, a refuzat să comenteze protestul, înainte ca TNT să-și exprime punctul de vedere oficial, vizavi de acest subiect. Asta, deși ar avea multe de spus, a admis artistul. În spectacolul său, Doru Iosif aduce pe scenă un Dumnezeu ”mafiot”, homeless şi poet. Viziunea sa despre vagabondul care se crede Dumnezeu, un Dumnezeu singur şi neiubit, abandonat de Iisus, nevastă şi lume sub o scară, condamnat să pătimească precum Iov, cu un foarte inspirat contrapunct în personajul mut Sebastian (interpretat de muzicianul Sebastian Hamburgher), un Dumnezeu cu ceas, sticluţă de after-shave bun de băut şi pitulice cântătoare de lut atârnate la gât, emoţionant în momentele de interiorizare, este “o viziune creativă, plină de imaginaţie”, a spus, la finalul premierei, Nick Mancuso.
Un Dumnezeu homeless si poet, intr-o premiera a Teatrului National Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!