Consilierii judeţenei trebuiau să aprobe, miercuri, contractul de gestiune prin concesiune a activităţilor de operare a staţiei de transfer Timişoara şi a centrelor de colectare de la Jimbolia, Deta şi Făget, respectiv transportul deşeurilor de la aceste staţii către deponeul ecologic de la Ghizela. Societatea care a câştigat licitaţia pentru această activitate este SC Polaris M Holding SRL din Constanţa.
Conform contractului, redevenţa pentru serviciul prestat de această societate nu poate fi mai mică de 805.632 de lei pe an plus TVA, urmând a fi plătită lunar, pe o durată de 144 de luni (12 ani). Practic, este vorba de o taxă de 82,77 de lei pe tonă, fără TVA.
Consilierii opoziţiei s-au împotrivit aprobării acestui contract fără unele rectificări, dar, până la urmă, acest proiect a fost aprobat, cu votul puterii şi abţinerea celor din opoziţie. Firma cu care se semnează acest contract este a deputatului PSD din Constanţa Eduard Martin, conform declaraţiei acestuia de interese. Firma deputatului face curăţenie în mai multe judeţe, printre care Constanţa, Arad, Teleorman.
„Sunt articole care s-au modificat vizavi de contractul aprobat de noi. Sunt clauze economice. Aveţi la îndemână o şedinţă extraordinară. Nu spun că nu este legal, spun că anumite articole ar trebui analizate serios din punctul de vedere al oportunităţii. Conform documentaţiei aprobate de noi nu există nici un termen strict în care trebuie să semnăm. Oferta operatorului este valabilă pe timp de 90 de zile. Nu există niciun fel de impediment ca din clauze obiective să amânăm. 82,77 de lei pe tonă este tariful. Toţi locuitorii judeţului Timiş vor plăti un tarif majorat faţă de ziua de azi”, a spus consilierul judeţean PDL Marius Martinescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Titu Bojin (PSD) a propus realizarea unui nou articol în acest proiect prin care CJ Timiş să poată, în termenul prevăzut de lege, de 120 de zile, să vină cu îmbunătăţiri, cu clarificări la contract, care să fie prinse în contract pentru a nu bloca semnarea. S-a făcut amendamentul, s-a votat, dar consilierii opoziţiei s-au abţinut în continuare la votul proiectului.
„E un proiect delicat. E o bucăţică din sistemul integrat de management al deşeurilor la nivel de judeţ. Contractul va merge în funcţie de cantităţile de gunoi care vor fi aduse. Dacă gunoiul nu se adună intrăm în plata minimă”, a spus Titu Bojin.
„E o diferenţă de 16 lei între tariful actual şi cel vechi. Diferenţa nu se va vedea astăzi, dar într-un an-doi, populaţia va suporta acest tarif. Lucrurile nu sunt chiar aşa de roz. Acest contract trebuie să însemne colectarea unei cantităţi cât mai mari de gunoi”, spune Marius Martinescu.
Cât despre deţinerea firmei de deputatul pesedist, Titu Bojin susţine că nu ştie cine este proprietarul.
„Nu ştiu despre ce firmă e vorba, de o firmă Polaris, habar nu am cine sunt patronii. Nu am participat la nici o activitate a comisiei din punctul de vedere al determinării câştigătorului”, spune Titu Bojin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!