Situația finală, în cifre, a Evaluării Naționale în Timiș nu este cu mult schimbată față de cea dinaintea depunerii contestațiilor, deoarece foarte puține note au fost mărite în urma recorectărilor. În total, la examen s-au prezentat 4.729 de elevi, iar alți 144 au fost absenți. În privința notelor, procentul total al celor care au obținut medii care depășesc nota cinci este puțin sub 70 la sută, în timp ce la nivel național media a fost de aproape 76 la sută.
Astfel, 1460 de elevi timișeni au obținut medii sub nota cinci. La extrema opusă s-au aflat 742 de tineri care au reușit medii cuprinse între 9,00 și 9,99 și nouă „șefi de promoție” care au luat nota zece la ambele probe susținute. În urma celor 150 de contestații depuse, un singur elev a reușit să-și ridice media peste nota cinci.
Defalcat, situația este următoarea: la proba de Limba română s-au luat 1.001 de note sub cinci, în timp ce 634 de note au fost cuprinse între 9,00 și 9,99, 27 de copii au luat zece, iar în urma recorectării a 101 lucrări două note au depășit cinciul; la Matematică au fost încasate 1.779 de note sub cinci, la polul opus fiind înregistrate 793 de note între 9,00 și 9,99, 199 de elevi au reușit să ia zece, iar cele 43 de contestații s-au soldat cu o singură notă ridicată peste cinci; la Limba maternă s-au luat 13 note sub cinci, 39 între 9,00 și 9,99, nu s-a înregistrat niciun zece iar după recorectarea a șase lucrări nicio notă nu a trecut de pragul cinci.
Urmează înscrierile la liceu
După ce media de admitere (media aritmetică între rezultatul la Evaluarea Națională și media anilor V – VIII) va fi calculată, vor fi completate opțiunile în fișele de admitere. Această etapă se desfășoară în perioada 5 – 10 iulie.
„Suntem în ultima fază a Evaluării Naționale. În unitățile de învățământ desemnate centre de examen, respectiv în unitățile școlare arondate centrelor de examen s-au afișat rezultatele finale după încheierea procedurii de contestație. Din acel moment notele au devenit finale, iar părintelui nu îi rămâne decât să se îndrepte, începând cu data de 5 iulie, către unitatea de învățământ unde copilul a finalizat studiile și să înceapă demersurile pentru completarea opțiunilor în vederea admiterii la liceu”, a declarat Aura Danielescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Timiș.
Potrivit acesteia, este foarte importantă completarea listei cu un număr suficient de opțiuni, astfel încât cazuri precum cele înregistrate anul trecut, când copii cu medii destul de mari au rămas nerepartizați, să nu se mai repete.
„Părintele ar trebui, în mod evident, să își sfătuiască copilul, alături de diriginte, astfel încât opțiunile completate să fie suficiente și alese în funcție de media obținută. Este de evitat neșansa de a rămâne nerepartizat. Faptul că se completează cu prioritate opțiunile preferate este un avantaj, însă nu excludem faptul că atunci când nu sunt completate suficiente opțiuni pot risca să rămână nerepartizați după prima etapă de admitere.
Ești tentat, atunci când nota este destul de mare, să crezi că un număr mic de opțiuni este suficient. În acest an, însă, rezultatele sunt destul de bune, prin urmare notele sunt destul de mari, iar foarte multe unități de învățământ au un număr mai mic de clase în vederea deschiderii anului școlar 2013 – 2014 la clasa a IX-a, ceea ce poate determina o creștere a mediei de admitere. Asta înseamnă că riscul este cu atât mai mare dacă părintele și copilul nu decid să completeze un număr suficient de opțiuni care să permită accesul în învățământul liceal”, a completat reprezentantul IȘJ Timiș.
Listele finale vor fi afișate în 17 iulie, atât la școlile unde au învățat candidații cât și la liceele unde au reușit, iar cea de-a doua etapă de completare a fișelor, pentru cei care nu au participat la prima sau au rămas nerepartizați, se desfășoară până în 22 iulie.
Viitorii liceeni asteapta notele la Evaluarea Nationala: rezultatele se afiseaza la aceeasi ora
Citiți principiile noastre de moderare aici!