Lucrările de pe strada Brazilor, din zona Lipovei, au început în toamna anului trecut, străduţa de 150 de metri fiind inaugurată luni de primarul Nicolae Robu, după reamenajare.
„Această lucrare a început în luna noiembrie, când am semnat contractul de predare a locaţiei, s-a putut lucra puţin în noiembrie până la începutul lui decembrie, când a venit iarna, şi s-au reluat lucrările abia în aprilie datorită ploilor nesfârşite care au fost la început de primăvară. Lucrarea a cuprins amenajarea de trotuare, amenajarea de piste pentru biciclete, amenajarea spaţiilor verzi şi, evident, amenajarea carosabilului. Este un drum cu două benzi de circulaţie, dublu-sens. Din păcate nu am avut spaţiu mai mult ca să putem realiza şi parcări pe lângă benzile efective, dar aşa a fost gândit oraşul nostru şi, din păcate, multe lucruri nu mai pot fi corectate, pot fi doar gestionate cât se poate mai bine în situaţia dată. Strada nu a fost asfaltată până acum, e una dintre străzile din Timişoara care nu au avut pâna acum parte de asfalt”, a afirmat Robu.
La solicitarea sa, pe strada Brazilor au fost plantaţi zeci de brazi, deşi iniţial era prevăzut ca acolo să fie puşi plopi.
„Strada se cheamă Brazilor. Când am fost prima dată pe şantier am întrebat unde sunt brazii. Şi am văzut că nu erau brazi, era un singur brad prezent pe toata strada. Proiectantul, nu ştiu de ce, a avut în vedere să planteze plopi… Eu tocmai mă străduiesc să elimin plopii din oraş, pentru că s-a dovedit că ei nu sunt sănătoşi şi când ajung să fie mari şi îmbătrânesc reprezintă chiar şi un pericol public. Am luat decizia de a nu planta plopi, ci de a planta brazi. Aşa se face că sunt 41 de brazi plantaţi pe cele două părţi ale străzii. S-au pus câţiva plopi aici, evident că s-au luat, că era aberant să plantăm plopi când eu am anunţat că doresc să eliminăm plopii din oraş. Şi, în plus, ce să caute plopii pe strada Brazilor?”, a adăugat Robu. Unii dintre locuitorii din zonă au anunţat deja că îşi vor împodobi brazii din faţa caselor la iarnă, de Crăciun.
Dacă pe strada Brazilor din Timişoara au fost plantaţi 40 de brazi, nu se ştie încă se surprize le-ar putea rezerva viitorul locuitorilor de pe străzile Palmierilor, Cireşului, Levănţica, Magnoliei, Bujorilor, Pelinului ori Rozmarinului, dacă ar fi să enumerăm doar câteva dintre străzile urbei cu astfel de denumiri. „Vom vedea ce vom pune, ceea ce este potrivit vom pune”, spune primarul.
În ceea ce priveşte pistele pentru biciclişti care ocolesc stâlpii sau copacii, cum se întâmplă şi pe strada Brazilor, reprezentanţii municipalităţii susțin că nu au putut interveni pentru că legislaţia actuală protejează anumite specii de arbori, iar autorităţile de mediu au fost categorice. Bicicliştii timişoreni mai au de aşteptat până când vor ajunge să aibă nişte piste adecvate.
„Ştiţi când vom avea? Atunci când calea ferată va fi dusă în subteran, şi la un moment dat va fi dusă în subteran, pentru că asta este soluţia cea mai raţională, chiar dacă e mai costisitoare. Calea ferata va fi dusă în subteran. Nu de către primarul Robu, de către cineva, la un moment dat, va fi dusă în subteran. Că eu n-am spus că de mâine începe ducerea în subteran a căii ferate. Şi când vom avea în Timişoara o zonă virgină, de 8 kilometri lungime, de 60 de metri lăţime, care va putea fi proiectată după normele secolului 21 atunci vom avea în vedere construcţiile să fie construcţii, într-un concept unitar, într-o armonie arhitectonică. Atunci se va avea în vedere să fie şi spaţii verzi aşa cum se cuvine, atunci se va avea în vedere să fie trotuarele aşa cum trebuie să fie, să fie piste de biciclete, să fie benzi dedicate pentru transportul în comun (…) Acum noi avem un oraş aşa cum este el. Din păcate, ne confruntăm cu mentalitatea talibană a unor factori decidenţi care consideră că orice este monument, şi ceea ce ar stârni râsul celor care se ocupă cu adevărat de monumente în ţări precum Franţa, Germania, Austria, chiar Ungaria. Ei, la noi, trebuie să ocoleşti câte un pom, pentru că se consideră că este un pom foarte valoros. Domne , este vorba de un nuc! E normal la cap cel care consideră că un nuc este un monument? Nu, mie mi se pare anormal. Numai că eu respect legea, şi legea îţi cere ca atunci când faci lucrări să ţii cont de avizele de mediu”, a mai declarat Robu.
Valoarea investiţiei de pe strada Brazilor este de aproape 202.000 de lei fără TVA, lucrările fiind realizate de firma Superconstruct.
Citiți principiile noastre de moderare aici!