Sindromul ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) este o boală puțin cunoscută în România, cu o incidență de 5% la copiii, care apare și se manifestă copilărie. Simptomele includ probleme de atenție și de integrare socială, care se agravează în timp. Dacă profesorii se plâng că copilul nu este atent la ore sau are probleme în a socializa cu alți colegi, este un semnal care indică necesitatea unei vizite la doctor. Diagnosticarea la timp este foarte importantă deoarece în lipsa tratamentului copiii devin agresivi și dezvoltă comportamente antisociale.
„Unul dintre primii pași este o informare mai bună. Atunci când părintele sau școala vede că un copil este diferit, se concentrează mai greu la lecții, răpspunde necontrolat, nu stă în bancă liniștit, ar trebui să îl îndrume spre o evaluare profesională, spre un medic psiholog pentru a fi diagnosticat corect, dacă este vorba despre ADHD sau despre altceva. Este obligatoriu ca acest copil, împreună cu familia și cadrul didactic, să fie consiliat și să intre într-un program de abilitare. Din păcate el trebuie învățat să își dezvolte anumite abilități; abilitatea de anticipare, abilități de a sta cuminte în bancă, abilități de a-și aștepta rândul. Dacă la noi sunt firești, el trebuie să le învețe. Așa cum un nevăzător trebuie să învețe spațiul în care se mișcă, acest copil trebuie să învețe anticipația, inhibarea, să învețe toate aceste porniri necontrolate”, explică Letiția Baba, președintele Fundației de Reabilitare Speranța din Timișoara.
Studiile realizate în România indică faptul că 30% dintre cazurile de ADHD netratate ajung cazuri de delincvență juvenilă. Boala debutează în copilărie, dar nu dispare odată cu trecerea la maturitate. 60% dintre cei diagnosticați cu ADHD prezintă simptome și la vârsta adultă. Un studiu realizat de Direcția Generală a Penitenciarelor din România a indicat faptul că 85% dintre deținuții aflați în sistemul penitenciar suferă de ADHD.
„Sunt adulții care își schimbă des locul de muncă, care nu pot respecta programul, nu se pot adapta, nu pot respecta normele impuse de locul de muncă. Atunci o pot lua în direcții diferite. Pot fi doar șomeri sau pot fi undeva în închisoare pentru că au încălcat inclusiv legislația. Prognoza este nefavorabilă”, spune Letiția Baba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!