Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a susţinut întotdeauna că pentru demolarea şi mutarea Acvariului din centrul municipiului nu s-a plătit niciun leu. Perfect adevărat, spune şi Popoviciu… până acum.
Vă reamintim că în luna decembrie a anului trecut, Consiliul Local Timişoara a aprobat un proiect de hotărâre ce prevedea un schimb de terenuri între municipalitatea timişoreană, care primea subpasajul din Piaţa Victoriei şi două firme care controlau acest imobil – SC Art SRL şi SC Al Fer Crom Design SRL -, care primeau împreună trei terenuri, în Piaţa 700, Calea Bogdăneştilor-Circumvalaţiunii şi str. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Cele trei terenuri aveau împreună o suprafaţă de circa 8000 de metri pătraţi.
Condiţie a schimbului de terenuri era şi demolarea Acvariului din centrul Timişoarei, una din promisiunile electorale ale primarului Nicolae Robu. Povestea a părut încheiată în momentul în care Acvariul a dispărut din Piaţa Victoriei, iar cele două firme au intrat în posesia terenurilor.
Nimic mai neadevărat, susţine acum Alin Popoviciu. Acesta a prezentat, marţi, o factură emisă în data 20 martie 2013, la trei luni după adoptarea hotărârii de consiliu privind schimburile de terenuri între Primăria Timişoara şi cele două firme. Factura care poartă numărul 2013-000672 a fost emisă de SC Art SRL către Direcţia Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse şi este în valoare de 4.635.455,46 de lei. Obiectul facturii îl face imobilul din Piaţa Huniade identificat SAD 3B. Acest imobil apare însă şi în contractul prin care Primăria Timişoara a făcut schimbul de terenuri.
„Cu alte cuvinte, pe lângă terenurile pe care primăria le-a dat pentru subpasajul din Piaţa Huniade, primăria domnului Robu a mai plătit un milion de euro”, susţine Popoviciu.
Factura s-a plimbat prin mai multe direcţii ale Primăriei Timişoara şi a fost achitată în luna aprilie, mai spune deputatul PDL.
„Cred că acest milion de euro l-a dat pentru că a fost marea lui (Nicolae Robu – n.r.) promisiune din campanie că va dărâma Acvariul. Dacă ar fi putut să dea jumătate de Timişoara, probabil ar fi dat. Toţi consilierii PDL pe care i-am întrebat de acest lucru au spus că au fost şocaţi când au aflat”, a mai spus Popoviciu.
Mai mult, acesta a prezentat şi contractele de schimb între municipalitate şi cele două societăţi comerciale şi susţine că acestea sunt nule de drept deoarece datele de identificare ale SC Art SRL sunt trecute eronat. Astfel, dintr-o greşeală, în contractul de schimb dintre Primăria Municipiului Timişoara şi SC Art SRL, datele de identificare ale societăţii comerciale sunt, de fapt, cele ale partenerului SC Al Fer Crom Design SRL.
UPDATE: Reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin că, potrivit Codului Fiscal, atât municipalitatea, cât şi firma SC Art SRL au trebuit să emită facturi pentru aceeaşi sumă de aproximativ un milion de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor oferite la schimb.
„Factura emisă de SC Art SRL în valoare de 4.635.455,46 lei cu nr. 820082 din 18.03.2013 este conformă cu procedurile privind operaţiunea de compensare efectuată de municipalitate prin emiterea facturii nr. 3698502 tot din 18.03.2013, cu exact aceeaşi contravaloare şi denumire a produselor şi serviciilor. În felul acesta s-a realizat ordinul de compensare 1773401 din 8.04.2013 pentru suma de 4.635.455,46 lei. Acest lucru este în conformitate cu prevederile Codului Fiscal”, am aflat de la directorul Direcţiei de Comunicare din cadrul Primăriei Timişoara, Alina Pintilie.
UPDATE 2: De la Graz, unde se află în delegaţie, primarul Nicolae Robu a ţinut să îi răspundă deputatului Alin Popoviciu: „nu am dat niciun leu şi niciun centimetru pătrat de teren pentru mutarea acvariului.
“Acest personaj numit Alin Popoviciu este atât de josnic încât nu mă pot demite să comentez aberaţiile pe care le debiteaza el. Recent, a afirmat că aş fi fost plecat în străinatate în primul an de mandat timp de 56 de zile, când în realitate am fost plecat doar 16 zile, respectiv că aş fi cheltuit cu plecările din bugetul primariei peste 63.000 de euro, când în realitate am cheltuit doar 1551 euro. Aşadar, ce doresc eu este nu să dau replica unui individ de o asemenea teapă, ci să-i asigur pe timişoreni că nu am dat niciun leu şi niciun centimetru pătrat de teren pentru mutarea acvariului”, a transmis Robu.
Acesta a precizat că facturile reprezintă de fapt compensarea contabilă a subpasajului cu cele trei terenuri oferite la schimb şi nu au atras nicio mişcare bănească.
„Cele trei terenuri despre care se tot vorbeşte au fost date nu pentru mutarea acvariului, ci pentru readucerea în patrimoniul primăriei a subpasajului din Piaţa Victoriei pe care l-a vândut dl. Ciuhandu, subpasaj amenajat acum aşa cum oricine poate vedea coborându-i treptele, şi nu în paragină cum a fost vândut. Evident, compensarea contabilă a subpasajului cu cele trei terenuri s-a făcut pe baza unei facturi, dar care nu atrage după sine nicio mişcare banească”.
UPDATE 3: Parlamentarul PDL le cere reprezentanţilor municipalităţii să prezinte public evaluarea terenurilor date la schimb firmelor care au deţinut construcţia din sticlă şi pasajul subteran din Piaţa Victoriei.
„E mai grav decât credeam. În orice schimb, la notar, notarul cere evaluarea bunurilor. Domnul Robu, ca să ascundă acest schimb de facturi între primărie şi SC Art SRL, pentru a nu ne arăta la cât sunt evaluate terenurile, domnul Robu a spus: facem două facturi în care spunem că pasajul costă 1 milion de euro şi terenurile costă tot 1 milion de euro. Eu cred că terenurile costă 5 milioane de euro şi SC Art SRL ar trebui să platească diferenţa la primărie”, a afirmat Popoviciu, deputatul fiind hotărât să depună o cerere pe Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informații de interes public la primărie pentru a vedea exact cum stau lucrurile cu privire la evaluarea celor trei terenuri date la schimb de către municipalitate pentru pasaj și desființarea acvariului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!