Ultima idee a primarului Timișoarei este să dea în lucru un proiect de hotărâre pentru a-i obliga pe proprietari să-și pună plase de protecție pe clădiri, pe care să fie imprimată fațada originală.
„Vreau să propun, pentru următoarea ședință de consiliu, nu cea de joi, un proiect prin care toți proprietarii de clădiri care arată rău să fie obligați, până la începerea lucrărilor de reabilitare, să-și pună pe clădirile respective plase de protecție, cu dublu rol: pe de-o parte să asigure securitatea trecătorilor, pe de altă parte să dea și un aspect acceptabil prin desenul pe care plasele respective trebuie să îl aibă. Plasa trebuie să aibă ca desen viitoarea fațadă. Nu avem nicio lege care să ne interzică să facem așa, trebuie să impunem măsuri de securitate”, a explicat primarul Timișoarei.
Edilul-șef susține că nu este în regulă ca polițiștii locali să fie obligați să ocupe domeniul public cu bandă de protecție, iar oamenii să nu mai aibă pe unde să circule.
„În primul rând, ajungi să nu poți folosi domeniul public în totalitatea sa. Acele panglici puse interzic accesul pe domeniul public. Acești indivizi sunt absolut inconștienți, nu-și dau seama de pericole. În plus, este profund inestetic să vezi așa ceva”, a mai spus primarul.
Primarul Timișoarei spune că ideea de a-i obliga pe timișoreni să întindă plase de protecție pe clădiri îi aparține și susține că încă nu s-a gândit la amenzi.
„E ideea mea, m-a deranjat că am tot văzut panglici de delimitare. Amenzile sunt instituite prin lege. Putem să avem încadrare, la maximum să fie amenzile. Cel puțin avem asigurată protecția, după ce se face evaluarea pentru supraimpozitare se poate pune plasă. Sunt sute de clădiri în centrul istoric și în Piața Victoriei, dar avem și în Traian, și în Iosefin, și în alte zone din oraș”, a mai explicat Robu.
Timișorenii plătesc impozite chiar și de 500% mai mari pentru clădirile degradate, chiar de anul acesta. Unii dintre ei au acționat în instanță Primăria Timișoara și chiar au câștigat.
„S-a pierdut prin procedură, s-au făcut și greșeli anul trecut, din păcate, și aceste greșeli sunt speculate de avocații celor sancționați. În primă instanță, sunt proprietari care au câștigat, cred că sunt doi sau trei, pe motiv că ei au invocat că nu s-a făcut notificarea fix cum scrie în lege că trebuie făcută. Dar în orice caz, nu pe fond”, a precizat edilul-șef.
Întrebat de ce nu s-a pus plasă de protecție până acum pe clădirile primăriei, edilul-șef a răspuns că se va face acest lucru. Nu pe clădirea Operei Române, pentru că, susține Robu, aceasta nu comportă în momentul de față niciun pericol. Un exemplu potrivit ar fi clădirea Liceului Ungureanu însă, un adevărat pericol public.
Potrivit lui Robu, polițiștii locali au trimis peste 1.000 de notificări proprietarilor de clădiri care le lasă să se degradeze și se va ajunge până la 3.600 de adrese. Anul acesta, 360 de asociații de proprietari sunt vizate deja.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1993451″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!