Protestul scris lansat de sindicatul din Finanţele timişene împotriva deciziei de a stabili la Deva sediul regional al ANAF a primit luni dimineaţă şi o formă fizică. Mai precis, oamenii au ieşit în faţa Direcţiei de Finanţe Timiş, din Piaţa 700 din Timişoara. Oamenii au anunţat că nu vor lucra cu publicul pe timpul protestelor.
Cei aflaţi în faţa sediului Finanţelor au afişat mai multe pancarte prin care și-au prezentat nemulţumirile: „Fiscul din Timişoara nu se mută la Hunedoara”, „Ruşine Ruşanu”.
Reprezentanţi ai unităţilor din teritoriu, din oraşele timişene, Jimbolia, Sânnicolau Mare sau Făget, au venit la Timişoara pentru a se alătura protestului.
Protestul de la Timişoara este unul spontan, nu a fost ceva organizat, dar este o consecinţă a deciziei luate vineri la Bucureşti. „Nu suntem de acord cu asemenea decizii luate peste noapte şi care ne afectează. Politicul nu are ce căuta în Finanţe. Să ne lase pe noi în pace cu regionalizarea lor, să îşi dea posturi la prieteni în altă parte nu la noi în sistem. O să mergem zilnic la Deva să luăm şi o semnătură pentru un sul de hârtie igienică?”, ne-a declarat Alin D., unul dintre cei ieşiţi la protest.
Preşedintele sindicatului Fintim – DGFP Timiş, Adrian Gavruţă, este la Bucureşti şi va încerca să discute cu şefii din Finanţe pentru a se anula această decizie de stabilire a sediului regional al ANAF la Deva. Sindicaliştii au anunţat deja că îşi propun să atace decizia în contencios administrativ, considerând-o nelegală.
UPDATE: O delegație a angajaților Finanțelor Timiș s-a întâlnit luni dimineața cu prefectul județului Timiș, Eugen Dogariu, și președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin. În urma discuțiilor, angajații Direcției au decis să reia lucrul pentru ca să nu fie afectați contribuabilii. Decizia nu este finală, ea urmând să fie comunicată celorlalți protestatari care se află în acest moment în fața sediului Direcției Generale a Finanțelor Timiș. Dacă totul decurge bine, angajații DGFP ar putea relua lucrul în jurul orei 12.00.
UPDATE: Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a afirmat că mutarea sediului Finanţelor la Deva este doar un vis al unora, iar el este sigur că Guvernul nu va face o asemenea greşeală.
„Am căzut de acord să se întoarcă la lucru şi să îşi reia activitatea. Am discutat la nivel de Guvern cu dl. vicepremier Liviu Dragnea. Mi-am luat bilet de avion şi mâine voi fi la Bucureşti. Eu sper să nu se întâmple acest lucru pentru că ar fi o mare prostie. Pentru că avem o activitate economică aproape cât toate celelalte trei judeţe la un loc. Iar din punct de vedere al centrului de regiune, ne se poate pune problema ca Direcţia de Finanţe, care este cea mai reprezentativă instituţie în relaţia cu cetăţenii, să fie la Deva. Cred că au fost nişte vise şi nişte dorinţe ale unor oameni care nu s-au gândit la ceea ce înseamnă Timişoara. Eu am încredere în Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Guvern că vor reveni şi nu vor face o asemenea greşeală”, a declarat Titu Bojin.
La rândul lui, prefectul Eugen Dogariu a precizat că a preluat un memoriu semnat de angajaţii de la Finanţe şi îl va transmite mai departe instituţiilor de la Bucureşti.
“Am avut o întâlnire cu sindicatele și angajații din Finanțe și cu conducerea pentru a prelua un memoriu în care sunt prezentate motivele acestei acțiuni spontane. Am preluat materialul și îl voi transmite în continuare instituțiilor de la București. Am căzut de acord ca cei care au de suferit, contribuabilii, să nu fie afectați”, a declarat Dogariu.
De asemenea, unul dintre angajaţii Direcţiei de Finanţe Timiş prezent la întâlnirea cu autorităţile judeţene, Claudia Elisabeta Pintilie, a afirmat că mutarea sediului la Deva ar însemna, pe lângă pierderea unei clădiri noi-nouţe şi drumurile interminabile pentru contribuabili, şi indisponibilizarea a aproximativ 100 de persoane, precum şi mutarea a circa 40 de angajaţi din cei circa 650 care lucrează acum.
“Ne cerem scuze contribuabililor că i-am pus pe drumuri, dar ei au înțeles că acest protest îi interesează și pe ei, pe lângă că presupune mai multe drumuri, este o anomalie. Sediul Vămii este la Timișoara. Ce se întâmplă cu sediile care sunt construite de doar câțiva ani în urmă? Sunt peste o sută de persoane care ar urma să fie disponibilizate, dacă ar avea loc mutarea sediului la Deva”, a precizat Claudia Elisabeta Pintilie, consilier juridic în cadrul Direcției de Finanțe Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!