Reprezentanții Spitalului Victor Babeș din Timișoara au făcut demersuri pentru a ajunge la un consens cu CJASTM, pentru a plăti drepturile salariale și furnizorii, iar în acest sens activitatea spitalului să nu fie blocată. Până acum nu s-a reușit. Suma aproximativă pe care o are spitalul repartizată de la CJASTM pe luna iunie este puțin peste 1.200.000 lei, iar unitatea sanitară ar avea nevoie pentru a nu intra în impas de puțin peste 1.500.000 lei.
Această situație vine din criza de acum câteva luni, când spitalul a mai fost în impas, iar CJAS Timiș a luat banii de pe luna iunie și i-a împărțit pe lunile precedente, unde spitalul avea nevoie. În acest fel, unitatea medicală a rămas descoperită pe această lună, iar reprezentanții spitalului avertizau încă de atunci că se va întâmpla acest lucru. Acum, reprezentanții spitalului au refuzat semnarea actului adițional cu CJAS Timiș și vor să caute o soluție la București, la CNAS. Unitatea medicală de la Pădurea Verde este una solicitată, 1.296 de pacienți au fost spitalizați aici în luna iunie.
CJAS îi așteaptă pe reprezentanții spitalului să semneze actul adițional: Referitor la neplata salariilor angajaţilor spitalului, CJAS atrage atenţia că răspunderea îi revine în totalitate conducerii spitalului
„Precizăm faptul că nesemnarea actului adiţional de prelungire cu CJAS conduce implicit la neplata serviciilor medicale efectuate începând cu data de 1 iulie 2016, cu consecinţe iremediabile asupra stării de sănătate a pacienţilor din judeţul Timiş şi din judeţele limitrofe. De asemenea, potrivit art.14 din contractul încheiat cu CJAS Timiş, efectuarea de servicii medicale peste prevederile contractuale se face pe proprie răspundere şi nu atrage nici o obligaţie din partea casei de asigurări cu care s-a încheiat contractul. Mai precizăm că Spitalul Victor Babeş este singurul din judeţ care nu a consumat fondurile alocate de CJAS Timiş pentru lunile aprilie şi mai. Astfel, în cele două luni spitalul a rămas cu sume neutilizate de aproximativ 600.000 lei. Bugetul alocat de CJAS Timiş, pentru luna iulie Spitalului Victor Babeş este de 1.547.350, 39 lei. Referitor la neplata salariilor angajaţilor spitalului, CJAS atrage atenţia că răspunderea îi revine în totalitate conducerii spitalului”, transmite Mariana Marcu, purtător de cuvînt al CJAS Timiș.
Reprezentanții spitalului reacționează și spun că vor apela la instanță, dacă este cazul
„CJASTM deformează adevărul! CJASTM nu ne «dă» nimic de pomană, ei decontează servicii medicale efectuate. Din păcate nu decontează decât o parte din aceste servicii medicale efectuate. Spitalul solicită decontarea acestor servicii medicale efectuate şi nedecontate. Nici după scandalul media din aprilie 2016 plafonul trimestrial nu a fost suplimentat în conformitate cu serviciile medicale efectiv realizate; deşi Contractul Cadru permite, în situaţii justificate, rectificări trimestriale”, transmit reprezentanții Spitalului Victor Babeș din Timișoara.
Conducerea spitalului a trimis și o situație a banilor primiți și ale fondurilor pe care trebuie să le primească de la CJAS Timiș.
Astfel, pentru servicii medicale pacienţi acuţi şi cronici:
Luna aprilie: servicii medicale realizate 1,5 milioane lei, servicii decontate de CJASTM – 1,45 mil lei
Luna mai: servicii medicale – 1,5 mil lei, servicii decontate de CJASTM – 1,43 mil lei.
Luna iunie: servicii medicale realizate 1,5 mil lei, valoare de contract: 1,2 mil lei
Servicii medicale nedecontate de CJASTM către Spitalul V.Babeş pentru trimestrul II 2016: 400.000 lei.
La acestea se adaugă servicii medicale nedecontate în valoare de 1,5 mil lei în 2013; 1,3 mil lei din 2014; 2,3 mil lei din 2015 şi 0,8 mil lei trim I 2016.
„CJASTM adoptă o poziţie de forţă şi menţionăm că afirmaţia dumnealor «nesemnarea de către comitetul director a actului adiţional de prelungire pentru luna iulie conduce implicit la neplata serviciilor medicale efectuate începând cu 01.07.2016» este ilegală, deoarece legea prevede în astfel de cazuri întrunirea unei comisii de mediere«care în termen de maxim 10 zile soluţionează divergenţele». Actul medical şi sănătatea pacienţilor sunt pe primul plan şi colectivul Spitalului Victor Babeș nu va sista activitatea medicală; singura limitare provine din nedecontarea serviciilor medicale de către CJASTM către Spitalul V.Babeş în valoare de peste 6 milionae lei din perioada 2013-2016. În cazul în care CJASTM nu înţelege să onoreze dreptul la sănătate, garantat prin Constituţia României, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie «dr.V.Babeş» Timişoara îşi va căuta dreptatea în instanţă”, spune managerul Spitalului Victor Babeș Timișoara, Voichița Lăzureanu.
Reprezentanții spitalului spun că CJASTM nu a onorat solicitarea spitalului de a avea o întrevedere în data de 01.07.2016 ora 16 şi „ne refuză constituirea comisiei de mediere”.
Articole pe aceeași temă:
Angajatii Spitalului de Boli Infectioase – gata de greva. S-ar putea opri actul medical!
Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes mai are bani doar pentru salarii
Citiți principiile noastre de moderare aici!