Viceprimarul Traian Stoia a afirmat, la sfârşitul săptămânii trecute, că a ales să dezgroape toată această afacere acum pentru că există „zvonuri” că actualii proprietari ai ruinei de pe strada Eugeniu de Savoya, unde mai există în prezent câteva ziduri şi o groapă imensă, ar intenţiona să o vândă şi că spaţiul ar putea deveni „de interes public”.
Edilul consideră că municipalitatea a fost prejudiciată în acest caz pentru că imobilul a fost vândut de primărie cu 100.000 de euro şi revândut ulterior cu peste 1.000.000 de euro de către Rodica Vlad, Stoia fiind nemulţumit mai ales de modul în care a acţionat Serviciul Juridic al instituţiei de pe bulevardul C.D. Loga în această poveste.
„Se face o licitaţie pentru închirierea unei clădiri pe care o câştigă o firmă timişoreană în anul 2000, firma Farmacia Vlad (…) În anul 2002 apare legea aceea care dă dreptul comercianţilor să-şi cumpere spaţiile care erau în chirie (n.r. – Legea 550 din 2002), urmează procese între primărie şi firmă, care (…) se angajase ca în 3 ani să facă acolo o investiţie de 500.000 de mărci la vremea respectivă. În 2006 se închide discuţia, în sensul că instanţa se pronunţă în favoarea cumpărătorului, în favoarea firmei farmacia Vlad, care achiziţionează cu 100.000 de euro spaţiul respectiv (…) Având în vedere că doamna Vlad a vândut într-un termen foarte scurt drepturile pe care le avea asupra clădirii cu 1.050.000 de euro, primăria din nou atacă, uitând însă să treacă în motivarea procesului faptul că doamna Vlad a beneficiat de prevederile legii din 2002 privind cumpărarea spaţiilor comerciale. Argumentul principal pe care îl avea primăria a dispărut şi sentinţele au venit, una după alta, în defavoarea primăriei şi în favoarea doamnei Vlad. Legea interzice vânzarea în 3 ani a imobilului. Firma Vlad însă o vinde către două firme italiene cu peste 1.000.000 de euro”, a declarat Stoia.
Rodica Vlad consideră însă că Stoia nu a vrut decât să-şi facă imagine, prin dezinformare, fiind nemulţumit de fapt… că a ratat această tranzacţie.
„Aş fi vrut să nu intervin în polemica pe care aţi declanşat-o în presă cu un subiect de acum 13 ani, dar lipsa de informare în ceea ce priveşte cazul nu mă lasă să stau de-o parte pentru ca cititorii din presa electronică să nu fie dezinformaţi şi dacă ţinta dumneavoastra, domnule Stoia, a fost de a vă face capital de imagine, prin dezinformare şi minciuna, în cazul meu, Rodica Vlad, farmacist primar, aţi dat greş”, spune Vlad.
Femeia de afaceri spune că licitaţia pentru concesionarea imobilului de pe Eugeniu de Savoya a fost anunţată în presă în anul 2000, a câştigat-o şi ulterior avea tot dreptul să cumpere această proprietate potrivit legii, în 2002, deşi fostul primar Gheorghe Ciuhandu a încercat să o împiedice pentru că ar fi vrut, susţine Vlad, să renunţe în favoarea fiului său, dar nu a reuşit, ea obţinând câştig de cauză în instanţă.
„Nu era prima licitaţie organizată şi nu s-a călcat nimeni pe picioare pentru depunerea de dosare, pentru că nimeni nu voia să se înhame la a investi bani cu muncă multă şi fără profit imediat. După încheierea licitaţiei m-am adresat la doi profesori universitari, colegi cu fostul primar Ciuhandu, pentru o expertiză tehnică a clădirii, cu ajutorul căreia să dovedesc, peste cei 50 de ani de concesiune, cât am investit şi ce am făcut la clădirea respectivă. Ambii profesori mi-au spus că acea clădire nu stă în picioare, că primarul a concesionat-o fără să cunoască situaţia ei în realitate (foarte grav pentru un specialist în rezistenţă ca domnul primar, profesor doctor) şi mi-au spus că nu pot intra nici cu muncitorii pentru că exista riscul să se prabuşească peste ei. A venit anul 2002. Conform Legii 550 aveam dreptul să cumpăr acel imobil, atât eu cât şi alte 50 de persoane, care au concesionat în acelaşi mod ca şi mine clădiri istorice din oraşul Timişoara pentru a le repara şi le pune în circuitul oraşului într-o stare bună. Doar eu am fost contestată de domnul primar, care dorea în mod expres să renunţ la clădire pentru fiul lui, pe gratis, după ce, timp de doi ani de zile, investisem în diverse proiecte care aveau menirea de a consolida clădirea. Am obţinut şi autorizaţia de constructie, o autorizaţie laborioasă care cuprindea de la utilajele menite să ducă la buna funcţionalitate a clădirii şi până la mobilierul care trebuia comandat pentru destinaţia care era impusă de primărie. Am câştigat în instanţă, şi primarul a fost amendat, dreptul de a cumpăra pe Legea 550 a clădirii, iar când a văzut amenda, domnul primar mi-a spus că va face documentele de vânzare-cumpărare, dar să reduc amenda, care îl viza personal”, mai spune farmacista.
Oricum, Rodica Vlad susţine că imobilul a fost vândut în mod abuziv de primărie în timpul fostei administraţii.
„La notar s-au prezentat cei de la biroul juridic al primăriei, care, atenţie, domnule viceprimar Stoia, au făcut valoarea de clădire “0” şi mi-au vândut terenul. Deci clădirea nu avea nici un fel de valoare, domnule viceprimar Stoia, iar Legea 550 avea o conotaţie pe care oficiul juridic trebuia să o cunoască: „Se vinde pe Legea 550 imobilul cu terenul aferent, cu deducerea a jumatate din cheltuielile de investiţie”, deci domnul primar, care nu îmi dedusese jumătate din cheltuielile aferente, pe care le-a dedus la toate celelalte persoane, mi-a vândut terenul în mod abuziv şi desigur fără suportul Legii 550 (…) Domnule Stoia, ştiu că sunteţi expert în cumpărarea de obiective ieftine şi transformarea lor în terenuri de vânzare. L-aţi scăpat pe cel din Eugeniu de Savoia, dar nu vă faceţi iluzii în privinţa milionului de euro. Există multe alte milioane uitate în Timişoara şi îngropate, cum ar fi cele de la Spitalul Municipal, la care, dacă o să căutaţi, o să găsiţi şi aparatura aferentă înainte de finalizarea proiectului şi multe altele (…) Mă văd nevoită să vă atrag atenţia că dacă veţi mai face afirmaţii de genul cărora nu ştiu dacă nu exista încrengături “de afaceri necurate între Rodica Vlad şi italienii care au cumpărat Eugeniu de Savoia”, fără să puteţi face dovada acestui lucru, să vă dau în judecată şi să vă cer daune morale”, conchide Vlad.
Mai puteti citi: Stoia dezgroapa „Afacerea Ruina”… de 1 milion de euro din centrul Timisoarei
Citiți principiile noastre de moderare aici!