Dănuţ Groza, primarul din Sânnicolau Mare, a luat o decizie drastică: primăria pe care o conduce renunţă la sistemul centralizat de încălzire. O hotărâre care nu e unică în România, şi alte municipalităţi au decis la fel, mai mult decât interesantă e cea legată de modul de înlocuire a vechiului sistem de încălzire a populaţiei cu centralele termice individuale de apartament! Primăria le va furniza oamenilor centrale, iar acestea vor putea fi plătite în rate, pe o perioadă de cinci ani. Mai mult, în funcţie de venit, aceştia primesc şi subvenţii pentru noile instalaţii.
„Toate aceste centrale de încălzire de cartier erau ineficiente, noi plăteam în fiecare an câte zece miliarde de lei (vechi, un milion lei noi) subvenţie numai din bugetul local. Şi în aceste condiţii am decis să schimbăm total situaţia. Şi aşa nu era bine, unii oameni vroiau căldură, cei bătrâni, iar cei tineri stăteau cu geamurile deschise iarna, nu era nimeni mulţumit. În aceste condiţii am decis renunţarea la vechiul sistem. Ne-am consultat, desigur, cu cetăţenii. Iar noi le oferim foştilor consumatori alternativa.
Le vom oferi centrale de apartament pe gaz, una costă 2500 de lei, iar oamenii le vor putea achiziţiona în rate, pe cinci ani. Vor plăti câte 53 – 57 de lei pe lună. Am făcut calculele şi cu achiziţia tuturor centralelor vom plăti în total cam un sfert din subvenţia pe un an pe care o foloseam la vechiul sistem”, ne-a declarat Dănuţ Groza.
Primăria s-a gândit şi la cei cu venituri modeste. „Noi ne-am gândit şi la cei în vârstă, la cei cu venituri mici. Am făcut o schemă de subvenţionare, în funcţie de venituri, vor fi subvenţii de 2500 de lei, de 1500 de lei. Noi cerem un singur lucru, la finalul celor cinci ani oamenii să vină la primărie şi să obţină o adeverinţă, este actul final în această schemă. Un om de la primărie va verifica existenţa în apartament a centralei şi va da adeverinţa. Noi nu dăm bani ca un nenorocit să meargă să bea banii şi nevasta cu trei copii să stea în frig acasă”, ne-a mai spus Dănuţ Groza.
În cazul blocurilor care nu au avut instalaţie de gaz, primăria şi-a oferit ajutorul, de asemenea, dar mai mult cu consultanţă, nu neapărat cu bani.
„Oamenilor le-am explicat, decizia nu am luat-o singur. Am avut două consultări publice pe această temă, eu le-am explicat tot, am răspuns la absolut orice întrebare. Au fost până şi întrebări de genul: eu cu ce firmă să îmi pun centrala? Din partea mea şi cu vecinul, numai să fie de calitate şi legal. Noi dăm centrala şi la cei cinci ani adeverinţa finală şi actul de proprietate”, a încheiat primarul orașului timişean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!