Fostul premier Călin-Popescu Tăriceanu a fost prezent, joi, la Timişoara, pentru a susţine o conferinţă la Universitatea de Vest – „Peste 20 de ani. Proiectul liberal pentru România” -, pentru a se întâlni cu oamenii de afaceri şi colegii săi de partid.
„Am venit să conferenţiez în faţa studenţilor şi a cadrelor didactice de la Universitatea de Vest pe o temă care mi se pare extrem de importantă: cum ar trebui să arate România următorilor 20 de ani dintr-o perspectivă liberală. Cred că mai important decât orice, din perspectiva mea, este că astăzi România se lasă din păcate antrenată în dispute politice derizorii şi îi lipseşte complet un proiect major, aşa cum a fost proiectul aderării la Uniunea Europeană şi la NATO (…) În perioada când am fost prim-ministru am încercat să conturez un asemenea proiect, pe care l-am denumit <<România, a şaptea ţară europeană>>, pentru a deveni a şaptea putere economică a Europei. Doresc să pun în discuția publică necesitatea unui asemenea proiect, care să adune forţele politice într-un consens larg”, a explicat senatorul PNL la Timişoara.
Fostul premier crede că trebuie să revenim la un climat politic normal şi că România stagnează în momentul de faţă – chiar sub guvernarea USL – şi nu este capabilă să-şi găsească o cadenţă prin care să atingă potenţialul pe care-l are.
Tăriceanu consideră că actualii guvernanţi ar trebui să se concentreze pe alte subiecte decât cele care ocupă agenda publică în prezent.
„Eu consider că în acest moment subiectele principale care ar trebui să concentreze atenţia ar trebui să se refere la proiectul de revizuire a Constituţiei – avem nevoie de o nouă Constituţie, nu de mici modificări pe ici pe colo, nu observ niciun fel de dezbateri asupra legii privind retrocedarea proprietăţilor confiscate în perioada comunistă, cred că este nevoie de o discuţie serioasă pe tema regionalizării – se discută despre câte judeţe va avea regiunea, cine va fi preşedinte, unde va fi capitala şi aşa în ultimul rând despre care ar fi avantajul, că am putea absorbi mai multe fonduri europene. Nu există o discuţie cu privire la obiective, de ce e necesară regionalizarea. Nu sunt împotriva regionalizării, vreau să facem o dezbatere să le explicăm oamenilor de ce este nevoie de regionalizare. (…) Aş prefera aceste teme decât cine să fie procurorul – nu înţelegeţi că nu are importanţă numirea procurorului-şef la DNA”, a adăugat fostul premier.
Problematica economică, restituirea proprietăţilor, revizuirea Constituţiei şi regionalizarea ar trebui să fie priorităţile actualei clase politice, crede Tăriceanu.
Care este principala soluţie propusă de fostul prim-ministru pentru creşterea veniturilor şi relansarea economiei?
„Soluţia sigur că nu ar fi una foarte plăcută. România, pe lângă faptul că este un paradis fiscal, din punct de vedere al nivelului de impozitare, de 16%, soluţia nu este de a-i impozita mai mult pe cei care deja plătesc, soluţia este de a-i impozita pe cei care nu plătesc nimic în România. În România, statistic, sunt 22 de milioane de locuitori. 3 milioane sunt plecaţi în străinătate, rămân 19 milioane. Din aceştia, ajungem să scădem încă 3 milioane, cei care nu au intrat încă pe piaţa muncii, copiii şi studenţii, ajungem la 16 milioane. În România există 5 milioane de pensionari, din 16 scădem 5 – ajungem la 11 milioane. Din 11 milioane scoatem 4 milioane de români care sunt salariaţi şi rămân 7 milioane care nu plătesc niciun impozit la stat, dar beneficiază de învăţământ, sănătate, ajutoare, o serie de prestaţii sociale. În felul acesta niciun buget nu poate să stea pe picioare. Ar trebui puşi la contribuţie, pentru că nu toţi 7 milioane sunt şomeri. Foarte mulţi sunt angajaţi şi funcţionează la negru. Lărgindu-se baza de impozitare ar creşte veniturile, care ar stimula, din nou, relansarea economiei”, a mai declarat Tăriceanu, precizând că cei care funcţionează la negru lucrează în comerţ, agricultură sau alte domenii.
Fostul premier susţine că a încercat, de câteva ori, să aducă în discuţie subiectul, dar toată lumea se gândeşte la costurile electorale pe care le-ar avea o astfel de măsură, deşi momentul oportun ar fi în opinia sa anul acesta, pentru că în următorii ani ne aşteaptă noi runde de alegeri.
„Cred că un astfel de proiect trebuie să fie mai degrabă fructul eforturilor celor care sunt în ministerul de Finanţe (…) Ar trebui să fie o decizie politică, care nu este simplă (…) Eu am propus-o, am sugerat-o în câteva rânduri. Sigur că unii se codesc chiar şi să o discute pentru că are costuri politice, dar dacă nu ieşim dintr-o logică strict electorală s-ar putea ca mai târziu să plătim costuri şi mai mari”, crede senatorul PNL.
Fostul premier al României i-a recomandat actualului prim-ministru Victor Ponta să se dedice mai mult problematicii economice şi să încerce să se desprindă de subiectele politice care acaparează spaţiul public.
Tăriceanu consideră că PNL a greşit atunci când a renunţat la Ministerul Justiţiei deoarece acest lucru „poate să creeze o percepţie defavorabilă, şi anume că PNL nu este un partener pe picior de egalitate în actuala coaliţie”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!