Automatul de apă a fost inaugurat vineri cu fast, în prezenţa primarului Nicolae Robu şi a noului city-manager Sorin Drăgoi, fiind pregătită la faţa locului şi o panglică tricoloră, care nu a mai fost însă tăiată pentru că a dispărut în momentul în care şi-a făcut apariţia acolo primarul. Edilul spune că montarea aparatului este de fapt un experiment, o ofertă pentru a testa piaţa, pentru a vedea cum ”prinde” la timişoreni, iar primăria nu a făcut decât să pună la dispoziţia companiei private, gratuit, amplasamentul, să permită ocuparea domeniului public.
„Atunci când mi-a fost prezentat acest proiect mi s-a părut că este interesant şi că merită să facem un experiment la noi, aici în Timişoara. Este vorba despre o instalaţie care filtrează în mod special apa, apa potabilă, vine din reţeaua noastră de alimentare cu apă, e apă de la cişmelele pe care le avem în oraş. Se furnizează apă plată în condiţii de temperatură normală, apă plată răcită şi apă carbogazoasă, sifon cum ar veni. Am considerat că merită să vedem dacă este agreată de către cetăţenii Timişoarei şi am stabilit să facem un experiment în această locaţie, unde timp de o lună va fi furnizată apă din toate cele trei categorii în regim gratuit, urmând ca după aceea să vedem dacă va fi oportun să introducem în oraş şi un astfel de serviciu, care ar urma să fie o alternativă la oferta de apă plată şi de apă carbogazoasă îmbuteliată. Avantajele evident că ar fi multiple (…), se evită consumul uriaş de plastic cu atâtea şi atâtea sticle care se produc şi se transformă apoi în deşeuri”, a declarat Robu. Reprezentanţii societăţii spun că sifonul ar urma să coste probabil 50 de bani 2 litri. Primarul a explicat că este vorba despre o ofertă privată, nu de un serviciu asigurat de municipalitate pentru cetăţeni.
Preţul de producţie al unui astfel de aparat este de 6.000 de euro, potrivit reprezentanţilor firmei, care au în plan să amplaseze şi alte automate de apă în oraş dacă timişorenii se vor dovedi a fi receptivi.
„Este primul aparat de acest fel instalat în România (…) Vom prelua probe de apă care vor fi analizate de Sanepid, iar rezultatele vor fi afişate pentru ca lumea să vadă care este calitatea apei”, a afirmat Carlo Marchegiano, preşedintele grupului care promovează respectivele căsuţe de apă „Fântânel”, o alternativă la apa îmbuteliată. România este printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte consumul de apă îmbuteliată, de unde şi un număr mare de PET-uri, spun reprezentanţii companiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!