Potrivit directorului Serviciului de Ambulanță Timiș, Leonida Iancu, 20 de persoane au solicitat ambulanța din cauza caniculei în ultimele 24 de ore. „Au fost oameni care au căzut pe stradă, alții s-au simțit rău la biserică sau la ștrand. Câteva cazuri au fost asociate și cu un consum excesiv de băuturi alcoolice”, a precizat dr. Iancu.
Călătorii, cei mai afectați
Tramvaiele și trenurile sunt locurile în care s-a suferit cel mai mult. O călătorie de trei-patru minute între două stații RATT este greu de suportat, iar un drum de la Gara de Nord la Pădurea Verde devine o adevărată tortură. „E foarte greu să mergi în căldura asta pe o distanță mai lungă. Dar de la gară la Pădurea Verde nu ai ce altceva să iei. Merg în fiecare zi cu tramvaiele astea și numai eu știu cum rezist. Vă dați seama, dacă e greu pentru noi, cum este pentru cei în vârstă. Ar trebui să se înlocuiască vagoanele astea atât de vechi cu unele care să aibă aer condiționat. Nu există un minim de respect pentru călători”, a spus Florentina Voicu, 38 de ani, din Timișoara.
Primăria și RATT au emis un comunicat în urma căruia se obligă să asigure „funcționarea permanentă a instalaţiilor de climatizare existente în mijloacele de transport în comun între orele 8.00 – 21.00″. Bineînțeles, tramvaiele nu pot fi încadrate în această categorie, deoarece singura îmbunătățire adusă în acest sens este o folie lipită pe geamurile vagoanelor, care nu oferă niciun confort termic. După primele 30 de secunde ale călătoriei cu tramvaiul, gândurile se amestecă între ele și se transformă într-unul singur: ajungerea la destinație. „Te topești, nu alta. Nu se gândește nimeni la noi că suntem nevoiți să circulăm în halul ăsta. Dacă aș fi putut, evitam călătoria și mergeam pe jos, pe la umbră, ar fi fost mult mai răcoare decât cu tramvaiul”, spune și Todor Maria, 57 de ani.
Nici cei nevoiți să călătorească astăzi cu trenurile personale nu au fost mai fericiți. „Merg până la Variaș, sunt vreo 38 de kilometri distanță și drumul durează 50 de minute. Așa e linia. E foarte greu, căldura insuportabilă, dar nu prea avem ce să facem. Mergem și noi cu ce avem, cât încă mai este”, explică timișeanul Vasile Schipor, 54 de ani. Singurii care pot râde la perspectiva unei călătorii de câteva ore într-un tren încins, fără aer condiționat, sunt tinerii. „Dacă nu e aer, deschidem toate geamurile și ne dezbrăcăm”, s-a amuzat Mihai Hriscu, în vârstă de 20 de ani, înainte de plecarea spre Târgu Jiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!