Răzvan Ișfan, un tânăr din Unip, localitate aflată la cca 15 km sud-est de Timișoara, a descoperit vulturul luni dimineata, pe la ora 9. Epuizată și înfometată, pasărea se prăbușise pe câmp și nu reușea să zboare mai mult de câțiva metri, mai sus de 60 cm. Tânărul a învelit vulturul într-un tricou, l-a dus acasă, l-a hrănit, l-a îngrijit și a încercat, pe toate căile, să-i găsească stăpânul. După ce a mâncat un cocoș întreg, câțiva șoareci și mai multe măruntaie de pasăre, vulturul a dat semne clare de înzdrăvenire.
Răzvan Ișfan a apelat, pentru asistență de specialitate, la Grădina Zoologică din Timișoara, unde s-a lovit de un zid de indiferență: ”specialiștii mi-au spus că nu dețin un astfel de exemplar și că nu sunt interesați”, spune dezamăgit tânărul. A dat zeci de telefoane, în căutarea unei soluții, a unei instituții sau asociații de protecție a animalelor în stare să preia și să îngrijească vulturul, însă ”nimeni nu l-a vrut”, susține salvatorul.
Cu ajutorul unui alt tânăr inimos din Timișoara, Răzvan Ișfan a dat de urma proprietarilor, membri ai unei asociații din Bulgaria care ocrotește animalele în pericol de dispariție și speciile rare. Vulturul are pe una dintre aripi o plăcuță de identitate, cu o serie, cu ajutorul căreia tinerii au izbutit să găsească asociația. Proprietarii s-au arătat fericiți de recuperarea vulturului și le-au spus tinerilor care l-au savat că este un exemplar foarte rar în Europa. Miercuri, bulgarii vor ajunge la Unip și își vor recupera pasărea pierdută.
Vulturul pleșuv african este una dintre cele mai impresionante păsări africane, ajunge la maturitate la lungimea de 94 cm şi greutatea de 4-7 kg și are o speranță de viață de aproximativ 19 ani. În România mai există un singur exemplar de vultur african, care trăieşte în captivitate la grădina zoologică din Oradea. Anul trecut, doi tineri au găsit un vultur pleșuv african rătăcit și prăbușit într-un sat din județul Dâmbovița, pasărea fiind primită și îngrijită imediat de grădina zoologică din Tîrgoviște.
UPDATE. Vulturul pleșuv african se întoarce acasă! Proprietarii păsării răpitoare au sosit, marți noaptea, la Timișoara și au fost găzduiți chiar de tânărul care a reușit să identifice asociația de protecție a animalelor, din Bulgaria, la care era înregistrat vulturul. În această dimineață, ei au mers împreună la Unip. Bucuroși că și-au recuperat vulturul, care s-a recuperat spectaculos, bulgarii i-au dăruit lui Răzvan Isfan, tânărul care a avut grijă de pasăre în aceste zile, câteva tricouri cu sigla asociației și cu un vultur imprimat pe ele, a relatat timișoreanul care i-a însoțit pe proprietarii vulturului.
UPDATE 1. Pe unul dintre cele mai accesate site-uri comerciale a apărut un anunț în care vulturul african pleșuv rătăcit în satul Unip era scos la vânzare pentru suma de 1000 de euro. Răzvan Ișfan, tânărul care a găsit și a îngrijit vulturul în aceste zile, se declară stupefiat de apariția acestui anunț, cu atât mai mult cu cât în anunț era publicat numărul său de telefon.
”Nici prin gând nu mi-a trecut vreo secundă să încerc să vând vulturul. Pozele publicate în anunț sunt luate, presupun, de pe contul meu de facebook, la fel și numărul de telefon. Nu știu cine a făcut asta, dar e foarte urât ce a făcut. Vă dați seama că, dacă aveam vreo intenție să îl vând, nu postam poze în care apar clar plăcuța cu seria de identificare a vulturului, cu numele și adresa asociației din Bulgaria, eliminam orice elemente de identitate. În plus, nu aș fi sunat la Grădina ZOO, la Direcția Sanitar-Veterinară, la asociațiile care se ocupă de animale, dacă aș fi avut vreo intenție să îl vând. Nici clipă nu m-am gândit la așa ceva. E foarte urât din partea cui a pus numele meu și anunțul acolo”, a declarat, pentru www.tion.ro, Răzvan Ișfan.
Tânărul recunoaște că l-a întristat despărțirea de vultur.
”Au venit proprietarii din Bulgaria, au călătorit peste 1000 de km să își recupereze vulturul, aveau acte pentru el, erau foarte fericiți că l-au găsit. Eu, recunosc, am fost foarte trist când l-am văzut plecând, mi-ar fi plăcut mult să poată rămâne la Grădina Zoo din Timișoara, să avem și noi un exemplar atât de rar și de frumos”, mai spune Ișfan. Între timp, anunțul de vânzare a fost retras de pe site.
Citiți principiile noastre de moderare aici!