În marile orașe din Europa, organizatorii de evenimente bat palma cu autoritățile locale pentru a închiria săli polivalente și stadioane unde să organizeze concerte mari.
Nick Cave, Roger Waters, Nightwish sunt doar câteva dintre marile nume care concertează anul acesta la Budapesta, iar la Belgrad vin Scorpions, RAG N BONE MAN și alte trupe celebre. Totul grație unei bune colaborări între actorii culturali din marile orașe și autoritățile locale.
La Timișoara, primarul Nicolae Robu pare că își dorește să monopolizeze viața culturală a orașului. Edilul vorbește, într-o postare pe Facebook, despre ce ar trebui să facă asociația culturală și instituțiile culturale ale primăriei, dar nu spune nimic despre organizatorii privați de evenimente. E drept, faptul că nu avem o sală polivalentă mare nu îi ajută foarte mult pe aceștia în organizarea de concerte mari la Timișoara.
„Viața culturală a Timișoarei va consista, în 2018, 2019, 2020 și 2021, în festivaluri și alte evenimente/ activități culturale, structurate pe trei secțiuni (n.r. conform planșei inserate). Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 este gestionarul secțiunii 2 de festivaluri și alte evenimente/ activități culturale din reprezentare, adică gestionarul evenimentelor și celorlalte activități asumate, tematic sau punctual, prin dosarul de candidatură.
Ea își are veniturile asigurate de Primăria Timișoara, CJ Timiș, Ministerul Culturii și sectorul privat. Pe cale de consecință, ea este supusă monitorizării acestora, dincolo de monitorizarea asigurată de comisia mandatată în acest scop de Comisia Europeană. În plus față de ceea ce are strict în obligații, asociația va participa și la unele din evenimentele din secțiunile 1 și 3, dându-le un plus de valoare”, explică primarul Nicolae Robu.
Practic, edilul-șef susține că Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană poate să aducă trupe ca Metallica, Guns N Roses sau AC/DC la festivalul de rock organizat de primărie. Finanțarea ATCCE se face tot din bani publici.
Potrivit unor specialiști contactați de tion.ro, doar una din cele trei legendare formații rock ar costa circa 500.000 de euro pentru un singur concert, în timp ce bugetul pentru toate trei ar fi de circa două milioane de euro.
„Spre exemplu: va putea susține financiar – total sau parțial – aducerea la Festivalul de rock al Primăriei a unor trupe celebre (Metallica, Guns n Roses, AC/DC etc), aducerea unor interpreți celebri la Festivalul de Operă și Operetă organizat de Opera Română, aducerea unor laureați de Premiu Nobel la Festivalul Internațional de Literatură organizat de Uniunea Scriitorilor, aducerea unor actor celebri la Festivalul Internațional de Film etc., etc.”, a mai scris Robu.
De menționat este că Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM nu este organizat de Uniunea Scriitorilor, ci de câțiva oameni de cultură din oraș, care și-au dat mâna pentru ca Timișoara să aibă un asemenea festival.
Primarul Nicolae Robu susține că festivalurile și activitățile culturale începute de instituțiile din subordinea primăriei vor fi organizate și anii următori, adică Timișoara va avea în continuare RockTM, JazzTM, Festivalul Artelor și altele.
Instituțiile de cultură aparținătoare primăriei sunt, în viziunea lui Robu, Casa de Cultură a Municipiului, Filarmonica Banatul, Teatrul Maghiar, Teatrul German, Muzeul Costumelor Populare, Muzeul Premierelor Timișorene, Muzeul Calculatoarelor, Muzeul Tramvaielor, Muzeul Revoluției din Decembrie 1989.
Consiliul Județean Timiș poate organiza evenimente culturale prin Centrul de Cultură și Artă, Direcția Județeană pentru Cultură/ Casa Artelor, Muzeul Național al Banatului, Muzeul de Artă și Muzeul Satului, iar Ministerul Culturii prin Teatrul Național și Opera Română. Primarul mai spune că pot organiza concerte și alte evenimente Facultatea de Muzică și Teatru a UVT, Casa de Cultură a Studenților, organizațiile profesionale sectoriale cum ar fi Uniunea Scriitorilor, Asociația Artiștilor Plastici, Asociația Cineaștilor etc. și ONG-urile culturale.
Desenul făcut de edilul-șef are rol de „model în care trebuie să decurgă lucrurile în acești ani”.
„El vizează capacitarea tuturor forțelor culturale ale orașului – instituții și persoane –, asigurarea unui cadru în care toți cei ce au ceva de oferit în plan cultural să se poată manifesta, armonizarea în diversitate a evenimentelor și celorlalte acțiuni culturale, corelarea lor temporală, implicit. Fac apel la toți factorii responsabili – decidenți sau nu –, să acționăm uniți, pentru binele orașului nostru, pentru reușita acestui exercițiu ce îi e dat să-l aibă, unui oraș, «o dată-n viață», ca să citez o formulă consacrată, exercițiul de capitală culturală europeană. Împreună, putem reuși! Numai împreună!”, a conchis Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!