În trimestrul IV 2020, comparativ cu trimestrul III 2020, cea mai semnificativă creștere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în activități de spectacole, culturale și recreative, fiind de 14,54%. Creșteri au fost și pentru hoteluri și restaurante, ajungând la 14,06%, pentru construcții de 10,56% și tranzacții imobiliare de 10,04%. Aceste sectoare economice au fost și cele mai afectate de întreruperea activităților din cauza pandemiei.
Conform INS, indicele trimestrial al costului orar al forței de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forța de muncă salariată
Cea mai mare scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învățământ. A fost de -27,15%, ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului școlar.
Scăderi ale costului orar al forței de muncă s-au înregistrat în administrația publică (-3,43%), respectiv producția și furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat (-1,04%).
Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 2,56%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,66%.
Trimestrul IV 2020 comparativ cu trimestrul IV 2019
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 8,69%. Cele mai semnificative creşteri s-au regăsit în activităţile: spectacole, culturale şi recreative (22,25%), intermedieri financiare şi asigurări (14,09%), informaţii şi comunicaţii (11,95%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (11,73%).
„Faţă de perioada analizată, diminuarea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar la hoteluri şi restaurante (-3,82%), unde unităţile economice au fost puternic afectate de întreruperea/încetarea activităţii aferente, prin diminuarea timpului efectiv lucrat în contextul pandemiei COVID-19, dar şi prin reducerea cheltuielilor cu forţa de muncă, cauzată de şomajul tehnic ori de încasările mai mici pe durata stării de alertă”, menționează cei de la Direcția Regională de Statistică Timiș.
Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,67%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non salariale) cu 9,15%.
Trimite articolul
XDa au crescut de la angajati al negru la angajati cu junatate de norna si cu salarul minim pe economie…
exact, intrucat pentru a beneficia de ajutoarele de stat pentru perioada covid trebuie ca angajatii aia sa fie cu acte in regula, nu ca pana acuma.. deci de acolo cresterile de costuri, i-a trecut cu juma de norma, sa poata patronu incasa