Duminică, 1 decembrie, românii își aleg reprezentanții în Parlamentul României: membrii din Senat și Camera Deputaților. Alegătorii primesc două buletine de vot, pe care se regăsesc listele de candidați din partea partidelor politice și candidați independenți înscriși în cursă pentru un loc în Parlament.
În țară, se poate vota doar duminică, între orele 7 și 21, în județul de reședință. Românii din diaspora, însă, au două zile la dispoziție, sâmbătă și duminică, în același interval, ținând cont de orele locale.
Puteți verificați secția de votare la care sunteți arondat pe platforma registrulelectoral.ro.
În Timiș, s-au înscris la alegeri 21 de partide și patru candidați independenți, la care se adaugă – doar pe lista pentru Camera Deputaților – și formațiunile minorităților naționale. În total, pe lista pentru Senat vom avea 85 de nume, iar pe cea pentru Camera Deputaților, 252. Timișul va avea, însă, doar zece deputați și patru senatori. Detalii AICI.
Pragul electoral este de 5% din votul național sau cel puțin 20% din voturile din patru județe. Pentru alianțe, condițiile sunt ceva mai mari, 8, 9 sau 10%, în funcție de numărul de partide. Pentru independenți, pragul electoral este reprezentat de numărul total de voturi, împărțit la numărul de mandate al județului în fiecare cameră parlamentară. Pentru minorități, pragul este și mai mic: de 5% din voturile necesare pentru un loc de deputat.
În total, după alegeri, Parlamentul României va avea 465 membri, dintre care 331 de deputați și 134 de senatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!