Un document al Băncii Mondiale ce vizează reformarea sistemului de clasificare a posturilor în sectorul public din România, obţinut de NewsIn, analizează posibilitatea îngheţării unor salarii din sectorul bugetar pe o durată nedeterminată de timp şi creşterea altora, ca urmare a aprecierii valorice a unor posturi, rezultată în urma analizelor din comisia bipartită propusă de Ministerul Muncii, pentru simplificarea grilei de salarizare din Legea unitară a salarizării personalului bugetar.
“Exerciţiile de evaluare a posturilor conduc aproape întotdeauna la aprecierea valorică a unor posturi şi deprecierea altora, dat fiind faptul că procesul de clasificare este unul de poziţionare relativă a posturilor unele în raport cu altele. Acest lucru este aproape inevitabil”, punctează experţii de la Banca Mondială.
“Acolo unde posturile se vor deprecia valoric, persoanele vor fi protejate de orice reducere a salariului, însă este posibil să nu mai beneficieze de majorări salariale până când salariul lor corespunde noului nivel de grad stabilit (în timp ce unele creşteri salariale vor fi asigurate pentru gradele de nivel inferior)”, se arată în analiză.
Documentul indică posibilitatea majorării salariilor în cazul acelor posturi care câştigă în importanţă în urma reaşezării funcţiilor, însă doar în măsura în care statul va dispune de resurse financiare.
“Pentru posturile care se apreciază valoric este însă probabil ca în acest moment să nu existe resurse suficiente pentru a acoperi compensarea financiară imediată a nivelului de creştere valorică a acelor posturi. Dar această compensare integrală va fi asigurată progresiv pe măsură ce resursele vor permite acest lucru”, se mai spune în document.
Experţii de la Banca Mondială susţin că “sfera noului sistem de clasificare a posturilor va include întreg sectorul public (care în prezent reprezintă aproximativ 1,3 milioane de posturi)”, însă o decizie în privinţa militarilor rămâne la latitudinea comisiei bipartite.
Astfel, aceasta va hotărî dacă militarii intră în sistemul de clasificare a funcţiilor sau dacă se va face în cazul lor o analiză separată, “date fiind natura funcţiilor din acest domeniu şi diferenţele de structură a carierei”.
“În cadrul noului sistem, posturile vor fi clasificate doar pe baza conţinutului muncii efectiv lucrate, folosindu-se metode de evaluare a posturilor moderne, obiective, implementate la standarde internaţionale. Rezultatul va fi o structură cu totul nouă de grade”, se mai arată în analiza Băncii Mondiale.
“Actualele denumiri ale posturilor şi gradele existente nu vor interfera cu rezultatul noii clasificări a posturilor care nu va avea prea multe corespondenţe în actualul sistem. Este foarte probabil ca din acest demers să rezulte o cu totul nouă structură de grade, care va folosi clasificări care nu sunt momentan utilizate în sectorul public din România”, se mai spune în document.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!