Producția autohtonă de fasole reprezintă doar 5% din consumul românilor. La capitolul carne, 40% din carnea pe care o mănâncă anual românii este importată din alte țări. Așadar, de 1 decembrie, când mulți români vor savura meniul tradițional – fasole cu ciolan – aceștia vor consuma de fapt produse străine. Un studiu al Consiliului Concurenţei, spre exemplu, arată că fasolea din consumul intern provine din UE (fără România) în proporţie de 32% şi din afara UE în proporţie de 64%, restul de 4% reprezentând producţia naţională, precizează Mediafax.
Mezelurile sunt în proporţie de peste 90% procesate în România, însă carnea din acestea vine din import, mai ales cea de porc, proporţia medie a importurilor fiind de 60%. Pe scurt, dintr-un metru de cârnaţi, 60 de centimetri provin din import şi 40 de centimetri provin din producţia naţională, doar procesarea cârnaților executându-se local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!