OMS estimează vizavi de tematica din acest an că sunt peste 13 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an, datorate unor cauze de mediu care pot fi evitate.
DSP Timiș verifică apa potabilă din județ
„La nivelul județului nostru sunt 15 zone mari de aprovizionare cu apă potabilă ce deservesc 64,25% din populația județului, volumul de apă distribuit fiind de aproximativ 45.338.475 m3/an. Zonele mici de aprovizionare cu apă potabilă sunt în număr de 188 și deservesc 31,04% din populația județului. Sunt monitorizați aceeași parametri ca și în cazul aprovizionării zonelor mari cu apă potabilă”, transmit reprezentanții DSP Timiș.
DSP monitorizează deci următorii parametri pentru calitatea apei potabile:
- din punct de vedere bacteriologic: număr bacterii coliforme, număr Escherichia coli, număr Enterococi intestinali, număr colonii la 22 de grade Celsius și număr colonii la 37 de grade Celsius. Când sursa de aprovizionare cu apă este din ape de suprafață se determină și număr Clostridium perfringens.
- din punct de vedere fizico-chimic: miros, culoare, pH, turbiditate, conductivitate, amoniu, cloruri, clor rezidual liber, fier, mangan, nitrați, nitriți, duritate totală, oxidabilitate.
Informații despre calitatea apei potabile din județ puteți afla AICI.
Expunerea la aer poluat pentru sănătate
Expunerea la aer poluat reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor pulmonare, precizează specialiștii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului provoacă 43% dintre cazurile de BPOC. Cancerul pulmonar poate fi, de asemenea, considerat ca fiind un produs al poluării. Tot OMS precizează că poluarea aerului cauzează 29% din totalul cazurilor de cancer pulmonar.
„Potrivit OMS, peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos, rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populații. Sistemele de producere a alimentelor și băuturilor ultraprocesate și nesănătoase conduc la un val de obezitate, crescând și cazurile de cancer, și bolile de inimă. Poluarea, în special cea cu mase plastice, face deja parte din viață noastră, și se regăsește în orice lanț de procesare a alimentelor. Există produse chimice care se găsesc în alimentele ce le folosim zi de zi și care trec inclusiv prin bariera hematoplacentară, afectând evoluția copiilor noștri înainte de naștere. De aceea, având grijă de planeta noastră, avem grija și de sănătatea noastră”, transmite dr. Crina Raletchi, șef Birou de management al calității serviciilor medicale la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
Nu uitați, „avem o singură viață de trăit și o singură planetă pe care putem trăi! De aceea, azi, mai mult că oricând, trebuie să luptăm pentru sănătatea planetei noastre”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!