Legea dării în plată va avea efecte majore pe piaţa imobiliară. Comisionarii de specialitate sunt de părere că această lege reprezintă un risc major pentru piaţa imobiliară din România. Nu mai puţin de 80% dintre agenţii imobiliari intervievaţi în cadrul unui sondaj iniţiat de unul dintre principalele portaluri de specialitate de pe piaţă sunt de acord cu această idee. Astfel, 45% dintre respondenți sunt de părere că vom asista la o prăbușire a pieței imobiliare, similară celei din perioada de criză economică, în vreme ce 37% se așteaptă la o încetinire temporară a acesteia.
64% dintre participanții la sondaj apreciază că o posibilă creștere a avansului solicitat de instituțiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influența negativ şi în mare măsură piața imobiliară din România, ca urmare a scăderii numărului de clienți eligibili sau a creșterii gradului de prudență a băncilor. Numai 4% consideră că o asemenea măsură nu va avea efecte asupra pieței imobiliare.
Efectul se va vedea şi în ceea ce priveşte preţul proprietăţilor imobiliare. 41% dintre agenții imobiliari chestionați sunt de părere că prețurile imobilelor de locuit vor fi afectate în mod semnificativ, anticipând scăderi de peste 20% din prețul acestora, în vreme ce o proporție egală estimează că scăderile vor fi în jur de 10% sau mai mult. În același timp, 12% dintre cei intervievați consideră că scăderea prețurilor imobiliare va fi de cel mult de 5%.
Conform sondajului, efectele se vor simţi şi în ceea ce priveşte chiriile solicitate. Atunci când vine vorba despre evoluția nivelului chiriilor, în cazul aprobării legii aării în plată, aproape 30% dintre respondenți cred că acesta va fi afectat semnificativ, cu creșteri de 20% sau mai mult, iar 45% se așteaptă la majorări de 10%.
Majoritatea celor intervievați consideră că efectele economice pe care le va produce aprobarea Legii Dării în Plată asupra pieței imobiliare vor fi semnificativ negative. Mai mult de jumătate, mai precis 55%, dintre agenții care au participat la sondaj cred că sectoarele serviciilor de construcții vor fi afectate profund de efectele acestei legi, inclusiv din prisma pierderii locurilor de muncă. Numai 8% dintre respondenți consideră că cererea și oferta se vor echilibra imediat, iar piața va continua să funcționeze ca în prezent.
Concluziile care se pot trage în urma acestui sondaj pot fi cuantificate în trei puncte principale: piața vânzărilor de imobile se va prăbuși, iar prețul chiriilor va crește semnificativ; programul Prima Casă va dispărea din oferta de credite a băncilor, ceea ce va afecta major piața vânzărilor de imobile, considerând faptul că acest program este perceput în continuare drept o soluție pentru o perioadă economică dificilă; avansul pentru credite va crește semnificativ, iar cei mai afectați vor fi tinerii.
În Timișoara și Cluj-Napoca, creșterile consemnate la preţurile de pe piaţa imobiliară au crescut anul trecut cu 12,9%, respective 13,5%, cu mult peste cele şase procente de creştere înregistrate la nivel naţional. Valoarea imobilelor şi terenurilor a scăzut cu aproximativ 50% în perioada crizei economice.
În acest moment, Legea Dării în Plată se află în dezbatere la Parlament. Forma iniţială nu a fost acceptată de preşedintele Klaus Iohannis, textul legii fiind retrimis pentru a fi modificat de către parlamentari. De asemenea, forma actuală a primit aviz negativ şi din partea Ministerului Justiţiei. Băncile de pe piaţă nu sunt de acord cu această lege, spunând că intrarea în vigoare va duce la majorarea semnificativă a avansului perceput pentru un credit imobiliar/ipotecar, ceea ce va scădea semnificativ accesul clienţilor, mai ales al tinerilor, la acest tip de finanţare.
Desigur, aceasta înseamnă şi scăderea puternică a numărului de tranzacţii pe piaţa imobiliară. Prin această lege, cei care au contractat un credit garantat cu un imobil sau un teren şi care au dificultăţi în rambursarea banilor vor putea ceda băncii imobilul folosit ca şi garanţie, ceea ce va duce la anularea datoriei.
Legea, în forma actuală, ar urma să fie valabilă şi cu efect retroactiv, pentru creditele aflate în prezent în derulare, ceea ce ar fi o excepţie de la regula conform căreia legile nu au efect retroactiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!