Zilele trecute, angajaţii prefectului Mircea Băcală au fotografiat mai multe investiţii ale Colterm. Una dintre acestea este terenul de fotbal, situat lângă CET Sud. Acesta, susţine Băcală, este dotat cu instalaţie de nocturnă, tabelă de afişaj electronică, sistem de irigaţie modern, tribune, vestiare şi este păzit tot timpul. Prefectul judeţului Timiş a afirmat că menţinerea acestei investiţii este cel puţin ciudată, din moment ce Colterm a renunţat să mai finanţeze echipa companiei de fotbal.
„Acesta este un teren de fotbal, categoria trei stele, chiar patru. Dispune de vestiar, de tribună, de nocturnă, de tabelă de marcaj. Mă întreb cât costă întreţinerea acestui teren de fotbal şi din banii cui? Au firmă de pază, firme care întreţin acest teren. Şi mă întreb de ce, pentru că au declarat că nu mai au echipă de fotbal”, a afirmat Băcală.
În replică, directorul Colterm, Aurel Matei, a declarat că pe acel teren se antrenează şi jucătorii Politehnicii Timişoara, dar şi ai altor echipe care vin să joace meciuri pe stadionul Dan Păltinişanu. Managerul societăţii de termoficare a precizat că oricine poate închiria acel teren, contra cost, o oră costând în jur de 20 de lei.
„Acel teren a fost construit în anii ’90, iar beneficiari sunt Poli Timisoara şi alte echipe care vin să facă antrenament, contra cost. Au fost şi alte echipe, cum ar fi Poli Iaşi, Vaslui, care îmi trimit comenzi şi fac antrenament acolo. Închirierea terenului costă în jur de 20 de lei pe ora. Oricine vrea să vină, poate să vină, dacă face o rezervare”, a afirmat Matei.
Hoteluri doar pentru „persoane cu mare influenţă din primărie”
Băcală a mai sesizat şi faptul că societatea de termoficare administrează şi întreţine două „mini-hoteluri” aflate unul lângă celălalt în zona Uzinei de Apă din Timişoara. El a afirmat că cele două hoteluri, care dispun de teren de tenis cu nocturnă şi sală de sport, sunt folosite doar de conducerea societăţii şi de „persoane cu mare influenţă din primărie”.
„În zona Uzinei de Apă sunt două mini-hoteluri de trei stele. Sunt două hoteluri alăturate, despărţite de o alee. În interiorul hotelurilor sunt terenuri de tenis, săli de sport. Ei au afirmat că aceste hoteluri sunt pentru salariaţi. Acolo vin însă doar copiii directorilor şi persoane cu mare influenţă de la primărie”, a spus Băcală. El a afirmat că angajaţii săi au încercat să se cazeze în aceste hoteluri, dar li s-a comunicat că au nevoie de aprobare specială de la Primăria Timişoara.
Pe de altă parte, Băcală a precizat că i se pare foarte grav că parcul din zona Uzinei de Apă a fost recent modernizat, costul lucrării fiind de circa jumătate de milion de euro, din bani publici, doar pentru a îmbunătăţi aspectul zonei în care se află cele două hoteluri.
În replică, directorul Aurel Matei susţine că cele două hoteluri, care au fost construite în 1997, sunt de fapt nişte camere de oaspeţi, pentru delegaţiile străine care vin în Timişoara, iar costurile de întreţinere sunt foarte mici, fiind angajate doar două persoane: o femeie de serviciu care vine o dată pe săptămână pentru „a da jos pânzele de păianjen de pe pereţi” şi un paznic.
În ceea ce priveşte terenul de tenis, Matei recunoaşte că acesta există, însă este „complet distrus”.
Investiţii iresponsabile sau păstrarea patrimoniului
Băcală susţine că managerii Colterm sunt „iresponsabili” deoarece susţin financiar aceste investiţii în contextul în care, recent, preţul la încălzire a fost majorat pentru ca societatea să nu intre în faliment.
„Sunt iresponsabili că şi în acest context economic susţin financiar aceste investiţii, în condiţiile în care ei susţin că sunt în faliment”, a mai spus Băcală. El a declarat că este curios să afle cât la sută din preţul de producere a gigacaloriei este determinat de păstrarea acestor investiţii la standarde moderne.
De cealaltă parte, Matei respinge acuzaţiile prefectului, susţinând că aceste investiţii nu au fost făcute acum, ci în timpul mandatului unui alt director şi că el doar păstrează acest patrimoniu. Directorul Colterm a afirmat că întreţinerea „mini-hotelurilor” şi a terenului de fotbal se fac din banii societăţii şi nu au nicio legătură cu majorarea preţului la gigacalorie.
„Acele investiţii nu le-am făcut eu, dar voi întreţine acel patrimoniu indiferent de ce zice unul sau altul”, a mai spus directorul Colterm.
El a afirmat că societatea a pierdut foarte mulţi bani tocmai din cauza prefectului Mircea Băcală, care a blocat în instanţă o Hotărâre a Consiliului Local Timişoara prin care se majora preţul la căldură.
„Dar, dacă tot vorbim de bani publici, poate prefectul ar trebui să ştie că, blocând în instanţă acea hotărâre de consiliu prin care se majora preţul la gigacalorie, a privat societatea de 17 milioane de lei. Până la urmă noi am avut dreptate şi am câtigat acel proces, dar, prin neaplicarea acelei hotărâri timp de mai multe luni, cât a durat acel proces, Colterm a pierdut 17 milioane de lei”, a concluzionat Matei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!