În perioada 16-17 Mai, la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Cluj-Napoca, a avut loc faza finală a Concursului Internațional Studenţesc Digilent – Etapa Europeană. Pe lista câţtigătorilor s-au aflat şi Andrei Verdeș si George Roșu, reprezentanții Universității Politehnica Timișoara, studenți în anul IV în cadrul Facultății de Electronică și Telecomunicații. Ei au câștigat locul 2, proiectul câștigător al studenților de la UPT s-a intitulat „RFID Travel Automation Gadget”.
Concursul are scopul să încurajeze creativitatea, simțul practic şi originalitatea studenţilor, mobilizarea lor în realizarea unor proiecte de o complexitate crescută. Finaliștii vor reprezenta Europa la Etapa Mondială a Concursului.
Siguranţă în plus pentru circulaţia rutieră
Proiectul timişorenilor a constat în realizarea unui „rover”, o machetă auto, care a fost dotat cu senzori RFID. Acest sistem este o metodă de identificare automată care se bazează pe stocarea și regăsirea datelor fără atingere, la distanță, prin unde radio, folosind dispozitive numite etichete RFID. Acelaşi sistem este folosit chiar şi în supermarket-uri, celebrele etichete instalate pe diferite produse, care fac sistemele de protecţie instalate la ieşirea din magazin să „bipăie” când un produs este trecut prin dreptul senzorilor, dacă nu a fost plătit şi înregistrat ca fiind vândut.
Ei bine, noul sistem al studenţilor timişoreni se bazează pe aceste unde radio. Autoturismul are instalat un sistem de citire a acestor unde, iar pe marginea drumurilor se pot instala cipuri care să conţină informaţii necesare reglării direcţiei maşinii. De exemplu, dacă şoferul nu este atent sau adoarme la volan, autovehiculul deviază de la direcţie şi este în pericol de a părăsi carosabilul. Senzorii sesizează acest lucru şi, citind informaţiile existente pe drum, vor regla automat direcţia maşinii.
Video: Youtube
Citiți principiile noastre de moderare aici!