După ce au văzut că Guvernul a decis majorarea TVA, şi-au făcut calculele şi au decis ieftinirea produselor, estimând că dacă vor creştre şi ei preţurile, riscă să rămână cu marfa nevândută. „Mai bine vindem mai ieftin, şi ne dăm marfa, decât să rămânem cu produsele nevândute, dacă ţinem la preţ”, ne-a declarat Florentina, producătoare şi vânzătoare de legume şi zarzavaturi în piaţa Iosefin. Luni, micul comerciant vindea salata cu un leu căpăţâna, după ce în weekend aceasta costa între 1,5 şi 2 lei. Ardeii au ajuns la unii producători trei bucăţi la leu, asta după ce zilele trecute costau un leu bucata. Roşiile au ajuns şi ele la 2,5 lei kilogramul, iar cartofii noi la 1 – 1,5 lei, aceeaşi cantitate.
Situaţia e puţin diferită la producătorii de lapte, care ţin în continuare la preţ şi vând brânza de oaie cu preţuri de la 16 lei kilogramul, însă spun că probabil nu le vor majora, tocmai pentru a putea vinde. Cu toate scumpirile ce vor urma, clienţii se vor trezi cu buzunarele mai goale decât până acum. Desigur, aceste ieftiniri sau cel puţin menţineri de preţuri îi bucură pe cumpărători. „M-am gândit că dacă cresc preţurile voi cumpăra mai puţin, însă, se pare că nu e cazul”, am aflat de la o timişoreancă aflată la vârsta a treia, la cumpărături în piaţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!