Potrivit reprezentanţilor celor trei instituţii de cultură din Timişoara, acestea nu fac obiectul actului normativ cu pricina, deoarece nu au fost înfiinţate prin hotărâri de consiliu local, deci nu ar trebui reduse posturile. Ordonanţa specifică faptul că numărul maxim de posturi este stabilit pentru aparatul de specialitate al primarului şi pentru instituţiile publice înfiinţate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative.
„Filarmonica Banatul a fost înfiinţată prin decret regal, noi suntem pregătiţi să intrăm şi în instanţă să ne apărăm drepturile, pentru că nu facem obiectul acestei legi. Colegii noşti de la Filarmonica din Craiova se află în aceeaşi situaţie. Am vorbit cu omologul meu de acolo şi m-a asigurat că a vorbit cu primarul lor şi că ei nu vor fi afectaţi de această ordonanţă de urgenţă”, spune Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.
Cu toate acestea, primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat zilele trecute că, dacă se pune în aplicare noua ordonanţă, va fi periclitată activitatea Filarmonicii Banatul, a Teatrului Maghiar de Stat şi a Teatrului German de Stat, care riscă să fie desfiinţate dacă vor cădea sub incidenţa acestor reduceri. Edilul spunea că în cazul în care nu se va face „o derogare” pentru Timişoara, nu vede altă soluţie decât să preia Consiliul Judeţean Timiş sau Ministerul Culturii cele trei instituţii culturale.
„Cheltuielile noastre nu depăşesc un kilometru de asfalt în Timişoara. De asemenea, sunt acoperite şi din alte surse decât de primărie. Consilierii locali vor vota cum se va aplica ordonanţa, iar eu voi contacta fiecare grupare politică şi le voi explica punctul nostru de vedere”, a mai spus Gârboni.
În prezent, Filarmonica Banatul are în jur de 180 de angajaţi, iar cele două teatre în jur de 80 fiecare, deşi în organigramele celor două instituţii sunt prevăzute peste 100 de posturi.
„În Timişoara există teatru de mai multe secole. Dacă pierdem teatrul pierde Timişoara, pierd cetăţenii”, spune Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara. „Este important ca aceste instituţii să continue să existe în substanţa lor. Degeaba se păstrează doar portarii şi gata, noi avem teatru şi filarmonica. Aceste instituţii răspund la nevoile comunităţii. Trebuie să producă spectacole şi să participe la turnee, aşa cum au făcut şi până acum”, este de părere şi Lucian Vărşăndan, directorul Teatrului German de Stat Timişoara.
Potrivit celor trei directori, ordonanţa de urgenţă trebuie aplicată în 45 de zile, începând cu data de 5 iulie.
„Acesta ar fi un genocid cultural. Dacă se aplică, distrugem multiculturalitatea şi etnicitatea cu care se mândreşte Timişoara. Noi nu avem cheltuieli mari, dar imaginea pe care o creăm Timişoarei e una deosebită”, a conchis Gârboni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!