La prima lectură a romanului „Oscar şi Tanti Roz” m-am gândit că astfel de cărţi nu ar trebui scrise. Nu pentru că literatura ar avea nevoie de tabuuri iar povestea unui copil care moare de cancer ar trebui să fie unul dintre ele, nici pentru că e cartea care adună între copertele ei toată tristeţea lumii, ci, mai ales, pentru că felul în care scrisul lui Eric Emmanuel Schmitt face ca istoria celor 12 zile în care Oscar, băiatul bolnav de cancer, trăieşte cât în 120 de ani, să devină obsesivă, ca un tatuaj pe memoria afectivă a cititorilor.
Ce faci însă cu torentul de melodramă, cu surplusul inevitabil de patetism, dacă aduci pe scenă acest superb roman, altminteri dramatizat, destinat teatrului şi cinematografiei, chiar de autorul său? Întâi, îl distribui pe Marius Manole, actorul în stare să fie Puck, câine sau Oscar….pe rând sau deodată și să strunească, prin naturalețea jocului său, orice exces dramatic. Apoi, îi dai halat de Tanti Roz și îi legi baloane de urechi Oanei Pellea. Sala Operei Naționale Române din Timișoara a fost arhiplină luni seara, 23 aprilie 2012, când cei doi actori au fost protagoniști ai spectacolului Oscar și tanti Roz. Producție a Teatrului Bulandra din București, spectacolul montat de Chris Simion mustește de patetism, vâna lacrimogenă pulsează frenetic în detaliile înduioșătoare precum șosetele în dungi, dansul până la pat al copilului stors de radioterapie, secvențele sincron din desenul animat cu Mowgli și piesele Cranberries, ninsoare de puf și primul sărut, în fiecare final de scenă, așa încât lacrimile au curs gârlă, nu doar în segmentul feminin al publicului timișorean. Bacon (excepțional interpretat de Cristina Cassian) a fost, probabil, cea mai colorată prezență pe scenă, în vreme ce Peggy Blue (Antoaneta Cojocaru), albastră în poveste, a părut destul de incoloră în spectacol.
Evenimentul a avut loc în cadrul stagiunii Artmedia, fundație care, ân proiectul caritabil, a avut parteneri Mitropolia Banatului, filiala Timiș a Organizației Salvați Copiii și Opera din Timișoara, care au izbutit să adune suma de 14 200 de euro, necesară aparatului de stocare de celule stem pentru copiii a căror viață depinde de transplantul medular.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!