Primăria Timişoara plăteşte – când plăteşte -, de cinci ani, o chirie record pentru imobilul în care funcţionează Liceul de Arte Plastice, aproape 32.000 de euro pe lună. Spre comparaţie, pentru clădirile în care funcţionează Colegiul Naţional Bănăţean, chiria lunară plătită de municipalitate este de circa 15.000 de euro.
De mai bine de un an chiria pentru Liceul de Arte Plastice nu a mai fost achitată către proprietarul clădirii, Fundaţia Caritatea a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, iar contractul va expira la sfârşitul lunii septembrie.
Marţi, consilierii municipali vor decide soarta celor aproape 500 de elevi care studiază la Liceul de Arte Plastice.
Aleşii vor fi puşi în faţa a trei propuneri. Prima dintre ele, care este agreată şi de conducerea Liceului de Arte Plastice, se referă la continuarea activităţii acestei unităţi şcolare în actualul spaţiu, însă cu o chirie lunară care să nu depăşească 10.000 de euro şi prelungirea contractului pe zece ani. De asemenea, în cazul în care această propunere ar fi acceptată, municipalitatea doreşte drept de preemţiune pentru cumpărarea clădirii. Această propunere ar însemna automat negocieri cu Fundaţia Caritatea, care şi-a arătat disponibilitatea de a prelungi contractul de închiriere, însă cu o chirie lunară de… 18.000 de euro.
Inspectoratul Şcolar vrea containere
A doua propunere, care aparţine Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, ar fi ca elevii Liceului de Arte Plastice să fie mutaţi în containere amplasate pe bulevardul Liviu Rebreanu, la numărul 35, în curtea fostei şcoli generale nr. 9. La negocierea pentru închirierea „construcţiilor modulare”, la care au participat reprezentanţi ai IŞJ Timiş, ai Consiliului Local Timişoara şi Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei Timişoara, a fost invitată doar o singură firmă, care a făcut o ofertă de 12.990 de euro chiria pe lună, pentru un contract de minimum trei ani. La acest cost s-ar adăuga însă valoarea livrării containerelor, care este de 26.986 de euro, valoarea serviciilor de retur pentru containere – 62.880 de euro şi „alte costuri” în sumă de 24.000 de euro. Precizăm că toate preţurile nu conţin TVA şi nici nu includ racordul la utilităţi publice (apă, gaz, canal, curent, etc.). Dacă această ofertă ar fi acceptată, municipalitatea ar plăti timp de trei ani, în medie, aproximativ 20.000 de euro pe lună, ceea ce înseamnă cu 2.000 de euro mai mult decât ar fi dispusă să lase din preţul chiriei Fundaţia Caritatea.
A treia propunere pe care consilierii municipali o vor dezbate marţi se referă la mutarea celor 19 clase ale Liceului de Arte Plastice la Liceul „Jean Louis Calderon”, unde ar exista spaţiu, sau în fosta Şcoală Generală nr. 9 de pe Rebreanu. A treia propunere, potrivit referatului Direcţiei de Patrimoniu a primăriei, ar putea întâmpina „inconveniente sau obiecţiuni de partea IŞJ Timiş”.
Rămâne de văzut pentru care dintre cele trei variante vor opta consilierii municipali, însă oricare va fi aleasă, va trebui să fie acceptată şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!