Studiul de prefezabilitate realizat cu sprijinul IFC, Divizia de Investiții a Băncii Mondiale, propune trei scenarii de relocare a secțiilor din oraș.
Prima include medicina internă, gastroenterologia și cardiologia și presupune circa 300 de paturi. A doua – obstetrica, ginecologia și neonatologia, cu aproximativ 350 de paturi. Cea de-a treia combină secțiile prevăzute în primele două scenarii, dar ar avea în jur de 400 de paturi. Asta în condițiile în care, în prezent, cele 14 secții ale Spitalului Municipal sunt răsfirate în tot orașul.
Totuși, indiferent de scenariu, noul spital va include o unitate de primiri urgențe, bloc operator ultramodern, unități pentru ATI, recuperare, internare pacienți și intervenții chirurgicale de zi. Spitalul va mai fi dotat cu laboratoare de imagistică, endoscopie, sterilizare centrală și bancă de sânge. Astfel, vor putea fi relocate integral măcar intervențiile chirurgicale ale „Municipalului”.
„Noul Spital Municipal este unul din proiectele strategice ale Timișoarei și ar trebuie să fie prioritate pentru toată lumea, indiferent de culoarea politică. Vorbim de un spital ridicat de la zero, cu toate dotările și echipamentele medicale de ultimă generație. E o investiție care va depăși 140 de milioane de euro. Am solicitat deja la Guvern un grant de 50 milioane de euro și voi reveni cu această solicitare ori de câte ori este nevoie. Timișoara are nevoie de un nou spital la standarde de secol 21, unde pacienții să beneficieze de condiții moderne de tratament în sistemul public de sănătate”, spune primarul Dominic Fritz.
Valoarea totală a investiției se ridică la peste 141 de milioane de euro. Construcția efectivă este estimată la 63 de milioane de euro, iar costurile pentru echipamentele și aparatura medicală de ultimă generație ar fi 23 de milioane de euro. Valorile, însă, pot suferi modificări în etapele următoare.
Parteneriatul cu IFC
Vă amintim, colaborarea primăriei cu IFC a început în urmă cu doi ani, când a fost aprobat HCL 198/2022 privind „oportunitatea inițierii demersurilor necesare realizării obiectivului nou de investiție «Spital Clinic Municipal de Urgență Timișoara» în contextul colaborării cu Corporația Financiară Internațională – IFC”. Această entitate, „aripa” Băncii Mondiale, care se ocupă de investiții, și-a propus atunci să facă mai multe studii.
La mijlocul lunii martie 2024, în plenul consiliului local a fost aprobat și acordul, deși consilierii locali de opoziție au acuzat despre „o petardă electorală” din cauza costurilor primăriei în această înțelegere: 250.000 de euro, la care se pot adăuga încă 1,25 milioane de euro. La finalul aceleiași luni, în prezența Mehitei Fanny Sylla, manager regional al Băncii Mondiale – Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC), a fost semnat și contractul primăriei cu organizația internațională. În mai, reprezentanții primăriei transmiteau că studiul de prefezabilitate este „aproape gata”.
Studiul de prefezabilitate este inclus în prima etapă a acordului de asistență. Urmează pregătirea studiului de fezabilitate și a studiului de fundamentare pentru parteneriatul public-privat. Cea de-a doua etapă prevede consultanță pentru pregătirea documentației de licitație pentru atragerea unui operator privat care să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara.
Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea Studiului de Prefezabilitate este disponibil AICI.
Trimite articolul
XAlți bani sifonați de băieții deștepți