Aşadar, evenimentul va avea loc pe malul Begăi, în zona vaporului D Arc. Manifestările vor fi deschise la ora 10, cu defilarea de Onoare şi Fanfara „Pro Amiciţia”. De-a lungul zilei, cei interesaţi vor putea vizita două expoziţii: de cărţi poştale cu tema „Instorie pe Bega” şi de navomodele. De asemenea, câţiva artişti locali vor realiza portrete trecătorilor, iar între orele 10 şi 14 cei mici vor avea parte de jocuri puse la cale de organizatori. Ziua se va încheia cu o proiecţie imagini şi filmări vechi legate de Portul Timişoara, de la ora 22.
Oficializatã pentru prima dată ca onomastică a marinarilor români, la 15 august 1902, Ziua Marinei Române a fost concepută ca o serbare naţională, ineditul său fiind semnalat de către Primăria Constanţa printr-o circulară adresatã tuturor primarilor comunelor urbane, resedinţă de judeţ, din întreaga ţarã şi administratorilor unor staţiuni balneare.
Bega este primul canal navigabil din România, fiind construit între anii 1728 şi 1760. Primul port al oraşului, ridicat în anul 1732, se afla în zona actualului hotel Continental şi a fost mutat în anul 1752 în cartierul Josefin. Cu toate acestea, atestarea documentară a portului datează din 1860, Căpitănia aflându-se în zona fabricii de ţigări de azi, alături de Vamă şi reprezentanţele tuturor agenţiilor de navigaţie.
„Ziua Marinei” este organizată la Timişoara de echipa D’arc, alături de primărie, Oficiul de Căpitanie Timişoara, Garnizoana Timişoara, Direcţia Apelor Banat, Clubul Sportiv Municipal – secţia de modelism şi Asociaţia Filatelică Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!