Problema o constituie mult prea puţinii doritori care ar putea asigura copiilor, conform legii, câte un măr în pauza mare. Condiţiile pentru a livra mere şcolilor sunt foarte stricte şi nimeni nu are de gând să se lege la cap cu… mere. În judeţul Timiş există fonduri, Consiliul Judeţean a făcut licitaţie, dar nu s-a prezentat nimeni…
Acum, la început de an 2014, licitaţia se reia, în speranţa că se va găsi cineva să livreze merele copiilor. Se pregătesc dosarele de achiziţie, urmând să se demareze procedura de contractare.
„Se doreşte şi la nivelul judeţului Timiş să se treacă la acest program. S-a mai făcut o licitaţie, dar nu s-a prezentat nimeni. Am vrut să o facem din toamnă. Firmele interesate nu au avut capacitatea de a asigura produsele sau de a le transporta la unităţi”, spune Nicolae Oprea, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş pe probleme de agricultură.
Firma care va câştiga licitaţia trebuie să asigure merele de două ori pe săptămână, trebuie să aibă locuri de depozitare, păstrare, merele trebuie să fie de o anumită formă, să aibă minimum o sută de grame şi este necesară o aprovizionare ritmică. La noi, în Timiş, producători de mere care să asigure aceste fructe pe tot parcursul anului pentru toţi copiii nu prea sunt.
Mai există şi problema preţului. E vorba de o sumă fixă, la care trebuie să te încadrezi – aproximativ 0,37 bani pe măr. Singura plantaţie mai serioasă de meri din Timiş este la Sânnicolau Mare.
În 1990, capacitatea judeţului era mai mare din acest punct de vedere. „Este o procedură bună, pe care noi am vrut să o facem de la începutul anului. Trebuie să fie oameni serioşi. Să fie o asigurare ritmică, permanentă, să nu avem probleme cu merele, să fie mere de calitate. Am dori, cât de cât, dacă se poate, să găsim producători. Consiliul Judeţean are asigurate toate condiţiile de bugetare”, spune Oprea. În aceste zile, licitaţia se va relua.
Citiți principiile noastre de moderare aici!