În vreme ce pentru două cinematografie a fost decisă destinația, primarul Nicolae Robu susține că încă nu poate oferi detalii cu privire la celelalte. Pentru unele dintre ele există încă în vigoare contracte de închiriere. Ideea este însă că fostele cinematografe ale orașului vor fi transformate în „centre culturale cu un program de utilizare extins”, spune edilul-șef.
Vă reamintim, RADEF a avut nevoie de aproape un an pentru a semna protocolul de predare a celor șapte cinematografe pe care le deține în Timișoara. Asta deși regia pierduse definitiv un proces cu Primăria Timișoara. Între timp, anii de neglijență au transformat fostele săli de cinema în focare de infecție.
Săptămâna viitoare, protocolul de predare-primire va intra în atenția consiliului local. Va rezulta o hotărâre de consiliu pentru preluarea cinematografelor. Vorbim despre șapte săli, unele dintre ele adevărate ruine: Cinema Dacia, Cinema Timiș, Cinema Victoria, Cinema Arta (inclusiv grădina de vară), Cinema Unirea, Cinema Fratelia și Cinema Freidorf. Un singur cinematograf funcționează încă: Cinema Timiș.
„Este în curs procesul de evaluare la nivel de detaliu al celor șapte cinematografe. (…) Unul dintre ele va fi sediu pentru Casa de Cultură a Studenților, chiar dacă CS nu aparține de primărie, ci de Ministerul Educației. Ministerul nu a sprijinit această instituție niciodată de la revoluție încoace. Încă nu știu care dintre ele, nu mă hazardez să fac vreo precizare în acest sens, vom vedea. Este o instituție extrem de puternică pentru Timișoara. Un alt cinematograf va fi pus la dispoziția cineaștilor timișoreni pentru a amenaja acolo o cinematecă.
Am avut discuții cu câțiva dintre oamenii de cinema ai Timișoarei, le-am spus să se gândească la un concept pentru a transforma un cinematograf în așa ceva. Dacă se implică, atunci vom găsi o formulă de colaborare și vom pune la dispoziția lor o clădire să facă acolo o cinematecă în sensul cel mai plin și profund al termenului”, a precizat, marți, Nicolae Robu.
Edilul susține că toate cinematografele vor avea o destinație culturale, dar vor găzdui și evenimente care sunt la granița acestui domeniu. În orice caz, municipalitatea se va apuca anul viitor să le renoveze.
„Să nu își imagineze cineva că se vor transforma cinematografele în supermarketuri, nu se va întâmpla așa ceva. Ele vor rămâne în zona culturală, cu anumite ore în care cei din cartiere vor putea să desfășoare acolo activități la graniță cu cultura”, a explicat Robu. Cât despre sălile care acum sunt închiriate, edilul-șef precizează că își dorește să anuleze contractele actuale, dar acestea trebuie studiate întâi.
Articole pe aceeași temă:
RADEF a cedat, in sfarsit, cinematografele Primariei Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!