Spectacolul realizat de Filarmonica Banatul sub conducerea muzicală a dirijorului Radu Popa şi în regia Ioanei Sarah Stoianov de Opera din Tel Aviv/ Israel, urmăreşte să relanseze creaţia vastă, densă, surprinzătoare, a unuia dintre cei mai importanţi compozitori români de avangardă, Aurel Stroe, autor distins cu Premiul vienez Herder.
Excelenta distribuţie a spectacolului, care i-a cuprins pe canadianul Jean-Kristof Bouton în rolul Oreste, Antonela Bîrnat de la Opera din Bucureşti (Clitemnestra, Electra), Iulia Ioan Iosip de la Opera din Timişoara în rolul Egist, Ovidiu Cozma (Pilade), Mircea Neamţ (trombon) – ale cărui performanţe interpretative au construit subtila legătură între voci şi intrumente, Voichiţa Popa (oboi), excelenta orchestră alcătuită din muzicieni redutabili pasionaţi de muzica contemporană, Lucian Petrila (vioară), Iuliana Ambăruş (violă), Gabriela Bokor (violoncel), Sorin Dogariu (clavecin), Sorin Petrescu (orgă), Doru Roman (percuţie) şi corul foarte expresiv, a subliniat cu rafinament virtuţile operei. Scenografia minimalistă, expresivă, a fost concepută de Albert Alpar de la Teatrul Maghiar din Timişoara.
Arhitectura complexă a lucrării muzicale, inovaţia asupra sunetului, performanţa vocală şi instrumentală pe care aceasta o impune, poetica seducătoare, asimetriile captivante, inflexiunile neobişnuite, moderne într-un filon arhaic, sonorităţile etno, tragismul temei şi tratarea ei într-o stilistică modern-românească fac din „Orestia” o experienţă pe cât de neobişnuită, pe atât de generoasă.
Premiera absolută a lucrării „Orestia II – Coephorele” a avut loc în 1979, sub direcţia regizorală a lui Lucian Pintilie, pe scena Festivalului de la Avignon.
Spectacolul Filarmonicii Banatul a avut premiera la Buşteni, exact în locul unde a fost compusă trilogia „Orestia”, în 3 octombrie 2010, ziua în care împlineau 2 ani de la trecerea la cele veşnice a compozitorului.
Cu sprijinul Institutului Cultural Român, spectacolul timişorean a fost prezentat la Mannheim (oraşul din Germania unde a trăit Aurel Stroe din 1986 şi până la capătul vieţii sale), la Basel şi la Paris, iar în România el a mai fost interpretat la Bucureşti şi Cluj Napoca.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!