Pentru realizarea proiectului, ministrul Gabriel Oprea a dat asigurări că în perioada imediat următoare vor fi transferate două terenuri din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în cea a Consiliului Local Timişoara, prin hotărâre de Guvern. Înainte să se întâmple acest lucru, trebuie reglementat, printr-o nouă hotărâre de consiliu local faptul că, la cererea Guvernului, un procent de 33% din numărul de locuinţe ce vor fi realizate, dar nu mai puţin de 300 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, vor trece în domeniul public al Statului şi în administrarea MApN.
„S-au făcut toate documentele, s-au primit toate aprobările din partea Ministerului Apărării Naţionale. Concret, pe acest teren se pot construi aproximativ 1.000 de locuinţe. Armata va primi aproximativ 300 de locuinţe – mai este o singură modificare pe care domnul primar o va face în viitoarea şedinţă de consiliu local, şi în viitoarea şedinţă de Guvern acest proiect va prinde viaţă, în sensul că se va da hotărârea de guvern ca să putem să începem construcţia de locuinţe”, a declarat, vineri, ministrul Gabriel Oprea, la Timişoara.
El a explicat că practic Armata va pune terenul la dispoziţia autorităţilor locale, care se vor ocupa de viabilizare, urmând ca, mai departe, Ministerul Dezvoltării, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, să realizeze construcţiile. „Este un proiect social, la care au acces doar oamenii cu venituri mici şi care nu au casă. De obicei sunt tineri, tinerii militari şi în general tinerii din Timişoara. Este un proiect foarte bun. Avem astfel de proiecte în 30 de localitaţi din ţară. Este un proiect pe care îl facem cu edilii, cu primarii de toate culorile politice”, a dat asigurări Oprea.
Primarul Gheorghe Ciuhandu a explicat că este vorba de două terenuri, o suprafaţă de peste 7 hectare, pe care ar urma să fie construite locuinţe. „Sunt două terenuri pe care se poate construi. Unul în Calea Aradului, lângă Universitatea de Agronomie, şi unul în Calea Girocului, lângă unitatea militară, la limita dintre Timişoara şi Giroc, în zona Giroc-Chişoda. După evaluările noastre ar trebui să iasă peste 1.000 de locuinţe. O treime, dar nu mai puţin de 300, merg la Armată, iar restul o să intre pe programe civile, respectiv pe ANL, pentru tineri”, a declarat Ciuhandu. Şi edilul ţărănist a dat asigurări, în faţa ministrului Oprea – care a venit la primarie însoţit de fostul prefect de Timiş Ion Răducanu, acum lider local al UNPR – că nu are niciun fel de parti pris politic, iar politica sa este „politica oraşului”.
Primarul a afirmat că cel mai probabil construcţia noilor locuinţe va începe anul viitor. „Problema acum e să iasă hotărârea de guvern şi să fie banii. Deci eu gândesc că nu va începe treaba asta înainte de anul viitor, pentru că pe bugetul anului în curs nu au cum să o facă”, a adăugat Ciuhandu.
Edilul a cerut susţinere şi pentru ca lucrurile să se mişte în privinţa proiectelor depuse de primărie în vederea accesării de fonduri europene. De asemenea, s-a discutat despre viitorul Muzeu al Revoluţiei, care se intenţionează a fi realizat la Bastionul Theresia din Timişoara, după ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare la acest obiectiv. „Contaţi pe sprijinul meu la pârghiile pe care le am în Guvern”, i-a spus Oprea lui Ciuhandu, la finalul întâlnirii. Rămâne de văzut în cât timp va deveni realitate construcţia celor 1.000 de locuinţe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!