Vineri,15 mai 2015, de la ora 19, în sala Capitol, concertul simfonic va fi dirijat de Theo Wolters (Olanda) și va începe ”cu un preludiu unic în istoria muzicii: cel compus de George Enescu în deschiderea Suitei pentru orchestră nr.1, în do major op.9. Este celebrul Preludiu la unison, o idee genială, o melopee infinită cu caracter cvasi improvizatoric. O întreagă orchestră de coarde va cânta la unison, ca o singură vioară, doar după măsura 80 va apare şi un timpan în tremolo, într-o nuanţă discretă. Inspirată de monodia cântecului nostru popular, desfăşurarea melodică are o libertate expresivă ce nu are nevoie de armonie sau polifonie. Această pagină, probabil unică în literatura simfonică mondială, a constituit un gest de curaj artistic al unui tânăr de 21 de ani, într-o perioadă dominată de armoniile sofisticate ale expresioniştilor francezi”, subliniază concertmaestrul orchestrei simfonice, Mircea Tătaru.
Seara va continua exclusiv cu muzică de Dmitri Şostakovici: Concertul nr.1 în do minor pentru pian, trompetă şi orchestră de coarde, op.35 şi Simfonia a X-a în mi minor, op.93.
”Se pare că lumea muzicală începe să-l înţeleagă şi să-l aprecieze tot mai mult pe acest om, un talent extraordinar, un oropsit condamnat să trăiască şi să creeze în spaţiul unor vremuri mediocre”, mai punctează concertmaestrul.
Concertul o va avea solistă pe pianista Andreea Dumitrescu, iar solo-ul de trompetă va fi susținut de Corneliu Meici.
”După cutremurul provocat de Andrei Jdanov împotriva marilor compozitori ruşi: Prokofiev, Haciaturian, Miaskovski, Șostakovici şi alţii, a urmat o perioadă de adâncă degradare artistică. Lui Şostakovici se pare că i-ar fi spus <ai avut noroc că nu te-am împuşcat>. Prietenii îl părăsiseră. Aceasta era atmosfera pe care o descrie în simfonie. Între controverse s-a strecurat ideea că, cu capul plecat, după dezamăgirea provocată şefilor comunişti cu simfonia a IX-a, partea a doua din simfonia a X-a ar fi, de fapt, portretul lui Stalin”, mai dezvăluie avancronica.
Marți, 19 mai 2015, de la ora 19, în sala Capitol, melomanii vor putea reîntâlni un sublim cuplu pianistic: Manuela Iana Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu vor interpreta lucrări de W.A.Mozart, S.Rahmaninov și M.Reger.
Miercuri, 20 mai 2015, de la ora 19, Timișoara Muzicală se va muta în Sala Barocă a Muzeului de Artă. Cvartetul Vivo, în componența Horațiu Bălan (vioară), Iuliana Ambăruș (violă), Darius Tereu (violoncel) și Andreea Olariu (pian) vor cânta Cvartetul cu pian nr.1 în Re major de Dvorak și Cvartetul cu pian nr.1 în sol minor J. Brahms.
Festivalul Filarmonicii Banatul va continua cu două recitaluri corale în aceeași seară, la Capitol: joi, 21 mai, de la ora 18, cântă Corul pe voci egale al Colegiului I. Vidu, dirijat de Maria Gyuris (soliste Ligia Tiponuț, Alexandra Peica și Nicole Dohor, recită Claudia Popa), iar de la ora 19, Corul Ion Vidu din Lugoj, condus de Lucian Onița (soliști Mia Iuga, Alexandru Șuca, Daniel Zah și Sergiu Neamțu).
Citiți principiile noastre de moderare aici!