Consulul General al SUA în România, Jim Gray, a fost prezent la Timişoara la finele acestei săptămâni pentru a promova acest program oferit de Guvernul SUA. El a declarat că, în zece ani de când acest program funcţionează şi în România, peste 30.000 de studenţi au avut oportunitatea de a vizita Statele Unite pe perioada vacanţei de vară şi, în acelaşi timp, şi-au acoperit şi cheltuielile de deplasare deoarece odată ajunşi pe continentul american ei au avut la dispoziţie o varietate de slujbe.
“Anul trecut am avut 1.900 de studenţi români care au plecat cu ajutorul acestui program în SUA şi, de când a început acest program, în anul 2000, au fost în jur de 30.000 de studenţi români care au fost în Statele Unite. Este un număr uriaş şi suntem fericiţi pentru aceasta, pentru că ei au fost ambasadori grozavi pentru România şi au întărit prietenia dintre ţările noastre“, a spus diplomatul american.
Din păcate, Gray a constatat că nu toţi studenţii români s-au şi întors la finele şederii lor legale în SUA. ”Majoritatea, la finalul acestui program, se întorc în ţară. Dar anul trecut au fost câteva cazuri de studenţi români care au rămas în Statele Unite”, a afirmat Gray.
Diplomatul american a avertizat că toţi cei care îşi încalcă condiţiile vizei şi decid să îşi prelungească ilegal şederea nu numai că riscă să fie arestaţi, dar îşi compromit şi viitoarele şanse de a mai obţine o viză pentru Statele Unite.
Dar, ca să încheie pe un ton pozitiv, Jim Gray a afirmat că programul „Work and Travel” este o „oportunitate grozavă pentru studenţii români de a se distra şi de a face şi destui bani pentru a le acoperi costurile şederii şi chiar destui pentru a aduce şi ceva acasă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!