În Sinagoga din Cetate este deschisă până în 10 septembrie expoziția „Rădăcini și reflecții”, semnată de Veronica Taussig. Născută la Timișoara, dar mutată de mulți ani la Viena, a fost dintotdeauna pasionată de artă. A lucrat ca designer de interior pentru hoteluri de lux și, după ce a împlinit 60 de ani, a decis că e cel mai bun moment să se apuce ea însăși de artă. Pare că a fost o decizie bună, pentru că, între timp, a ajuns la expoziția cu numărul 14, după Praga, Berlin, Viena, Łódź, Budapesta, Varșovia și Sankt Petersburg.
Ideea unei expoziții în vechea sinagogă i-a încolțit după ce, anul trecut, a intrat în lăcașul de cult după foarte multă vreme. Cu ochii minții a revăzut zilele în care, alături de mama, bunica și străbunica ei, venea la sinagogă și și-a zis că e momentul potrivit.
„Unul dintre scopurile principale ale Comunității Evreiești din Timișoara este să păstreze moștenirea evreiască, dând tinerei generații șansa să cunoască și să prețuiască tot ce au lăsat cei de dinainte. Veronica Taussig construiește un pod între trecut și prezent, între Timișoara și cei care au plecat de aici în lumea largă”, explică Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești din Timișoara.
Pentru Veronica Taussig, întâlnirea cu Luciana Friedmann a adus și un alt fel de emoție.
„Cea mai mare surpriză am avut-o într-una dintre încăperile Comunității Evreiești, unde cine credeți că se uita la mine de pe perete? Chiar străbunica mea! Fostul rabin-șef Ernst Neumann îmi spusese cândva că portretul Idei Färber se află undeva în sediul comunității. Nu l-am văzut însă niciodată până acum”, povestește doamna Taussig.
Bernat Färber, străbunicul Veronicăi, fost proprietarul Palatului Neuhausz, din Piața Victoriei. În 1961, când familia Taussig a plecat din România, regimul comunist tocmai naționalizase acest impresionant imobil. Veronica Taussig a petrecut mult timp alături de străbunica ei, Ida Färber, unul dintre co-fondatorii Comunității Evreiești din Timișoara și inițiatoarea „cinelor de vineri”. Regăsirea portretului acesteia a fost un semn care i-a arătat că decizia de a veni în orașul în care s-a născut a fost luată la timpul potrivit.
În Sinagoga din Cetate sunt câteva zeci de lucrări semnate Veronica Taussig. Artista duce de la distanță un dialog cu artiști precum Henri Matisse, Hans Arp, Katarzyna Kobro, Władysław Strzemiński, El Lissitzky, Alexander Calder. Lucrările ei aduc în vechiul lăcaș de cult un aer proaspăt, de contemporaneitate care nu-și uită rădăcinile. Puteți descoperi această frumoasă poveste până duminică, 10 septembrie, la ora 16. În plus, duminică, 3 septembrie, de la ora 19, aici are loc un concert cu „Anotimpurile”, lui Vivaldi, susținut de Orchestra de Cameră a Liceului „Ion Vidu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!