Ingrediente reţetă:
1 kg de zahăr; sare de lămâie; 1.200 kg căpşuni (fructe); lămâie;
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusă)
La 1 kg de zahăr se pune o linguriţă sare de lămâie şi o farfurie adâncă cocoşată de fructe, minim 1.200 kg. Se poate folosi şi lămâie, dar să fiu sinceră nu aş ştii să spun proporţia, bănuiesc însă că zeama de la jumătate de lămâie ar trebui să ajungă.
Se spală căpşunicile, se scoate codiţa, se răstoarnă în cratiţă, peste ele se pune sarea de lămâie şi apoi se presară şi zahărul.
Le punem deoparte până îşi lasă zeama, undeva între 2 ore şi o zi.
Avantajul dacă le fierbem mai repede este că rămâne dulceaţa mai deschisă la culoare, dezavantajul este că trebuie stat lângă ea până se topeşte zahărul, pe foc extrem de mic şi chiar cu plită.
Eu le-am lăsat peste noapte în frigider, şi le-am fiert dimineaţa, când era destul suc la ele să îmi permit să le las singure pe foc.
Aici sunt pe foc, la început mic până se umflă bine, apoi putem mări puţin flacăra, şi mai scoatem din spumă.
Undeva după vreo 45 minute începem să scoatem puţină zeamă pe o farfuriuţă să lăsăm la răcit ca să verificăm consistenţa. Ţineţi cont că dulceaţa când se răceşte se mai gelatinează datorită pectinei.
Şi… gata! Va sta până se răceşte acoperită de un prosopel umed. Apoi la borcane!
Poftă bună!
Reţeta Dulceata mea de capsuni a fost propusă de raluca elena
Discută mai multe despre această reţetă pe forum culinar.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!