Acest titlu a mai fost deținut și de Cluj-Napoca, în anul 2015, iar chiar înainte de 2020 îi va aparține orașului Novi Sad din Serbia. Robu susține că decizia ca Timișoara să candideze pentru Capitala Europeană a Tineretului pentru anul 2020 a fost luată recent.
„Am stabilit să candidăm pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Noi am asumat anul trecut să fim prima Capitală Națională a Tineretului din România, am considerat că este bine să folosim toată experiența de până acum. Pentru 2020 am depus scrisoarea de intenție”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Timișoara nu are însă foarte mult timp la dispoziție să se pregătească pentru competiție, mai ales că în luna aprilie a acestui an vor fi anunțate orașele care au trecut în faza finală în baza documentelor depuse.
Capitala Banatului concurează pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului cu orașe din Franța, Cipru, Austria, din Lituania, din Georgia și chiar și cu Chișinău, din Moldova. În competiție s-au înscris, potrivit autorităților locale, opt orașe din toată Europa: Amiens din Franța, Ayia Napa din Cipru, Chișinău din Moldova, Dornbirn din Austria, Klaipėda din Lituania, Tbilisi din Georgia, Villach din Austria, precum și Timișoara.
Orașul care vrea să fie Capitală Europeană a Tineretului are nevoie de un plan ambițios și angajant cu privire la prioritizarea sectorului de tineret și implementarea unor proiecte de interes care să crească rolul tinerilor. Așadar, cei care au putere de decizie trebuie să arate foarte clar cum implică mai bine tinerii în viața culturală, socială, economică și chiar politică a orașului.
„Timișoara Capitală Europeană de Tineret 2020 poate fi un preambul fericit pentru Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, iar candidatura municipiului, conturată de echipa care a coordonat pilotul Capitala Națională de Tineret, este susținută de Ministerul Tineretului și Sportului, Consiliul Tineretului din România și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Competiția are două faze, iar Timișoara va ști dacă merge mai departe la sfârșitul lunii aprilie, când vor fi anunțate orașele care au trecut în faza finală, în baza documentelor depuse.
„În faza finală va trebui depusă o aplicație revizuită, până în octombrie 2017, câștigătorul urmând să fie anunțat în noiembrie 2017”, a completat Diaconu.
Titlul de Capitală Europeană a Tineretului se acordă din 2009 și a mai fost deținut de Rotterdam din Olanda (2009), Turin din Italia (2010), Antwerp din Belgia (2011), Braga din Portugalia (2012), Maribor din Slovenia (2013), Thessaloniki din Grecia (2014), Cluj-Napoca din România (2015), Ganja din Azerbaijan (2016). Anul acesta capitală a tineretului este Varna din Bulgaria (2017), iar mai departe au câștigat Cascais din Portugalia (2018) și Novi Sad din Serbia (2019).
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!