Consiliul Local Timișoara a adoptat, la jumătatea lunii octombrie, valoarea taxelor și impozitelor pe anul 2016. Au fost câteva modificări, impuse de Codul Fiscal. Unii proprietari vor plăti mult mai mult impozitul pe locuință, iar cei care nu își îngrijesc casele și terenurile beneficiază de supraimpozitare.
Practic, timișorenii care stau în locuințele pe care le dețin sau le închiriază plătesc un impozit asemănător cu cel de până acum, fiind calculat prin aplicarea cotei de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii. Cei care folosesc însă locuințele în alt scop decât cel de locuință – ca sediu de firmă ori îl închiriază unei societăți comerciale, plătesc 0,6% asupra valorii impozabile a locuinței sau clădirii.
În topul prezentat de hotnews.ro, întocmit de consultanți fiscali independenți, Timișoara se află pe locul 3, cu o populație oficială de 319.279 și cu o creștere de 25% la impozitul rezidențial și cu una de 747,95% la nerezidențiale. Înaintea Timișoarei se află București, Cluj-Napoca, iar după capitala Banatului se găsesc Iași, Constanța, Craiova, Brașov, Galați, Ploiești și Oradea.
Potrivit hotnews.ro, Turda și Tecuci sunt localitățile în care primăriile au impus cele mai mari creșteri ale impozitelor pe locuințele persoanelor fizice, iar Râmnicu Vâlcea, Călărași, Turda și Câmpina au cele mai mari creșteri ale impozitelor, pentru cei care și-au stabilit sediul firmei acasă, se arată în primul studiu făcut pe principalele 50 de orașe ale României.
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, impozitul pe locuințe nu mai ține cont de calitatea proprietarului persoană fizică sau persoană juridică, ci de scopul în care este folosită clădirea în cauză.
Articole pe aceeași temă:
Proprietarii cladirilor monumente istorice din Timisoara nu mai primesc scutire de impozit
Citiți principiile noastre de moderare aici!