„Astăzi, 12 decembrie 2013, la sediul Primăriei Municipiului Timişoara a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a centralei de ardere a deşeurilor combustibile (energetice), în valoare de 66 de milioane de euro, cu TVA, care va fi construită în perimetrul CET Sud. Investiţia este prima de acest fel din România şi vizează arderea deşeurilor şi obţinerea de energie termică şi electrică. Energia termică va fi folosită în sistemul actual de distribuţie al oraşului, energia electrică rezultată va fi vândută sistemului energetic naţional, iar banii astfel obţinuţi vor constitui subvenţie la factura de energie termică”, au anunţat, joi, reprezentanţii municipalităţii.
Licitaţia a fost câştigată de SC Romelectro SA, potrivit autorităţilor locale, iar incineratorul ar trebui să fie realizat în decurs de 2 ani de la semnarea contractului.
„Viitoarea centrală va folosi combustibil ecologic şi va asigura 15% din energia termică necesară oraşului, totodată reducând costul de producţie al energiei termice”, a explicat directorul general al Colterm, Petrică Pampu.
De gestionarea noului incinerator se va ocupa practic societatea International Recycling Energy (IRE), având ca acţionari Consiliul Local Timişoara, compania Colterm şi Raroma Services AG, societate care a fost constituită în acest scop. Investiţia va fi realizată prin credit furnizor.
„Incineratorul se va face prin credit furnizor. Executantul vine cu banii. Noua societate IRE va gestiona acest incinerator. Coltermul are 20% din acţiuni, primăria 31%, iar Raromul 49%, împreună cu primăria deţinem majoritatea. Pentru ardere va fi selectată o parte energetică din deşeurile municipale. Se face o sortare, se selectează cele care pot arde”, a adăugat Pampu.
Primarul Nicolae Robu spune că ar exista şansa ca o parte din investiţie să fie recuperată, dar lucrurile nu sunt bătute în cuie.
„Avem şanse să recuperăm 25% din investiţie, bani din economii făcute pe anumite programe europene dintr-un fond pe POS Mediu, dar nu este încă sigur”, a afirmat Robu.
Licitaţia pentru incineratorul de la CET Sud a fost iniţiată anul trecut, dar au apărut nenumărate cereri de clarificare şi contestaţii. În primăvară, primarul Timişoarei anunţa că sesizează public Serviciul Român de Informaţii să investigheze… ce se ascunde în spatele contestaţiilor care blochează punerea în practică a acestui proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!