Cetăţenii cu drept de vot se pot prezenta la urne cu cartea de identitate (cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate) şi doar la secţia de votare la care sunt arondați, pe raza căreia domiciliază.
În Timişoara există 212 secţii de votare, în timp ce numărul total al acestora în judeţul Timiş ajunge la 596, fiind cu şapte mai multe decât la alegerile precedente. După identificarea pe listele permanente, cetăţeanul va primi două buletine de vot, unul pentru Senat şi unul pentru Camera Deputaţilor. Acestea conţin doar numele politicienilor care candidează în colegiul respectiv. Cei care nu se află pe listele permanente, dar domiciliază în zona arondată secţiei de votare, pot fi trecuţi pe o listă suplimentară.
Cetăţenii care au drept de vot, dar nu se pot deplasa din cauza unor boli sau invalidităţi, pot solicita deplasarea unei urne speciale printr-o cerere scrisă la care vor ataşa dovada că domiciliază pe raza secţiei de votare şi actele medicale din care să rezulte că nu sunt transportabili.
Ştampila „Votat” trebuie aplicată clar într-un singur chenar de pe fiecare buletin de vot. În cazul în care ştampila nu este aplicată corect sau buletinul de vot prezintă şi alte însemne, acesta va fi anulat.
Sistemul de vot este unul mixt. Doar candidaţii care înregistrează peste 50% plus 1 din voturile valabile exprimate într-un colegiu vor merge direct în Parlament. Restul parlamentarilor, care nu au obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate într-un colegiu, vor fi desemnaţi prin redistribuirea voturilor. Această redistribuire a mandatelor se face de către Autoritatea Electorală Permanentă şi de către Biroul Electoral Judeţean, printr-un sistem destul de complicat, care însă asigură că distribuirea mandatelor s-a făcut proporţional, şi în baza voturilor obţinute de fiecare formaţiune politică sau alianţă care a trecut pragul electoral. Redistribuirea mandatelor nu se face de către formaţiunile politice.
Pentru partide, pragul electoral este de 5% din voturile valabil exprimate pe ţară, la nivel de alianţe formate din două formatiuni politice este de 8%, pentru cele cu trei competitori este 9%, iar la alianţele formate din patru competitori este de 10%. Candidaţii independenţi trebuie să obţină 50 la sută plus 1 din voturile valabil exprimate în colegiul în care candidează pentru a accede în Parlament.
Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare vor fi făcute publice la o zi, maxim două de la închiderea urnelor.
În ziua votului, sute de jandarmi şi poliţişti, precum şi poliţişti locali vor supraveghea fiecare secţie de votare pentru a evita incidentele electorale sau tentativele de mituire a electoratului. De asemenea, este bine de ştiut că politicienii nu au voie să încerce să convingă alegătorii să voteze cu ei în 9 decembrie, campania electorală încheindu-se, conform legii, cu o zi înaintea votării.
Orice nereguli în procesul de votare, precum şi tentativele de fraudă electorală pot fi semnalate la numărul de urgenţă 112.
Vezi harta colegiilor din Timis la alegerile parlamentare din 9 decembrie
Citiți principiile noastre de moderare aici!