Câteva zeci de persoane protestează la această oră în fața Prefecturii Timiș. Oamenii fac parte din Sindicatul SCOR și sunt funcționari publici în primarii din localități din vestul țării: județele Timiș, Caraș-Severin și Arad.
Protestatarii din fața Palatului Administrativ spun că au ieșit în stradă pentru că se simt discriminați de faptul că alte sectoare au avut parte de măriri salariale, însă cei din aparatul de stat care lucrează în comune și orașe mici nu beneficiază de aceleași avantaje. Ei cer reprezentanților guvernului în teritoriu transmiterea unui memoriu în acest sens la București.
Protestul a fost unul pașnic
„Datorită faptului că salariile noastre au rămas înghețate de atâția ani de zile, datorită faptului că salariile nu s-au mai indexat nici măcar cu rata inflației. Gândiți-vă că salariile tuturor au crescut cu rata inflației. Pensionarii au primit 14,5%, iar noi am primit 5%. Nici măcar rata inflației nu ne-a fost acoperită. Din 2019 noi tot timpul suntem în coadă. Nimeni nu ne vede. De ce? Pentru că suntem primării mici, suntem distribuiți în toată țara.
Noi suntem ăia mai mici pe care nimeni nu-i bagă în seamă. Ce putem face? Să ne răzbunăm pe agricultorii din zonă, să nu le eliberăm adeverințe? Ce-am putea face ca să fim auziți? Nimic. De fiecare dată suntem excluși de la masa negocierilor”, a spus un protestatar, în fața Palatului Administrativ din Timișoara.
„Suntem în stradă pentru că administrația publică locală a rămas Cenușăreasa salarizării. Din păcate, de cinci ani de zile suntem plafonați datorită unei legi discriminatorii. Dorim o nouă lege a salarizării, în care să fim puși pe același loc pentru că lucrăm în aceleași condiții ca și administrațiile teritoriale și, din păcate, la nivel de comună, salariile sunt foarte mici”, a mai declarat un sindicalist, la Timișoara.
Acest protest este unul dintr-o serie deja programate de sindicaliștii administrațiilor mici în mai multe orașe din țară. La începutul anului, sindicaliștii au avut promisiuni de la guvernanți că vor fi incluși în discuții, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
„Am declanșat greva în luna februarie, când au avut loc discuții cu reprezentanți ai guvernului. Au cerut un timing (timp-n.r.) până se vede execuția bugetară, adică luna aprilie și nivelul încasărilor pe primul trimestru. Am acordat acest timing, am suspendat acțiunea de protest, am așteptat să fim chemați la negocieri. Din păcate, până în acest moment n-am fost.
Suntem într-un calendar de pichetări regionale, astăzi la Timișoara și Oradea. Mâine va fi la Cluj, miercuri la Piatra Neamț, joi în capitală”, a declarat la Timișoara Ștefan Sbiera, președintele executiv al Sindicatului Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România.
„Reintrăm imediat după Paște într-un calendar de acțiuni de protest care se va concretiza în final cu greva generală din primăriile comunelor, începând cu 3 iunie, în săptămâna alegerilor locale și europarlamentare. Am notificat Guvernul cu privire la această decizie, comunicând lista revendicărilor, precum și calendarul acțiunilor de protest (…) De această dată, solidaritatea întregului corp al salariaților din primăriile comunelor și orașelor va fi la cote maxime, pentru că chiar nu se mai poate continua cu aceste discriminări flagrante!”, transmite Dan Cârlan, președintele Sindicatului Național SCOR.
Trimite articolul
Xla munca nu la intins mana! huo. s-au trezit lipitorile sa protesteze, hai 3 sferturi cu demisia
De ce nu se angajeaza la privat?
-
Exact! Ce ii tine sa nu plece in alta parte daca nu mai le este bine acolo! Fac greva de parca sunt obligati sa indure, si au ajuns la capatul rabdarii.
-
Și dacă pleacă în privat cine va mai încasează impozitele, cine va mai eliberează un certificat fiscal, o autorizație de construcție? Nu spun că nu sunt scheme de personal supradimensionate, să fim bine înțeleși. Și sunt de acord că sunt prea multe UAT-uri cu puțini locuitori și cu aparat administrativ mare. Soluția este o reorganizare administrativ-teritorială, da’ n-are nici un pulitician sânge în instalație să o facă.
-
Nici PSD nu mai e ce a fost! In fiecare an electoral când erau la guvernare dădeau măriri de salarii. Acuma se pare că s-au luat după ăștia de dreapta și dau ciuciu. Numa așa pot să își împingă votanții către aur!
Din păcate dacă statul nu da măriri salariale consistente anul asta nici privații nu o sa ne dea. E pentru prima dată în istoria postdecembristă a României când salariile din privat au depășit cu mult salariile de la stat și privații nu mai au interes să crească salariile că nu mai au oamenii unde fugii 🙁
Raluco iara vrei bani? Ce atatea proteste ba ba oricum nu faceti nimic acolo….tineti posturile ocupate doar si altii care chiar si-ar dori sa schimbe ceva in bine, nu au loc de voi. huooooo huoooo, jos coruptia. In ultimii 8-10 ani nu am vazut nici o imbunatatire
Incredibil – incompetentii si puturosii vor leafa mai mare si, daca se poate, sa nu faca nimic.
Va rog sa-i intrebati pe demonstranti cati dintre ei i-au spor de conditii vatamatoare pentru sanatate datorita lucrului la calculator, precum si alte sporuri inventate. Au salarii platite degeaba pentru cele cateva ore cat stau la servici, nu-i controleaza nimeni, iar competenta lor este nula. Vezi cum sunt parodiati in Las Fierbinti.
Sunt multi , prosti si puturosi…nici o calitate nu au! De ce sa le marim salarile? Cred ca ji exista primarie in judetul Timis fara minim 50 de angajati uar pe vremea lui ceausescu eraau maxim 10 angajati si o primarie acea arondate 4-5 sate care acum au devenit comune, astfel fiecare sat are primarie, in concluzie unde pe vremea lui Ceasca munca era asigurata de 10 oameni acum sunt minim 200 de oameni in conditile in care acum munca este mult mai usoara ca si acum 30 ani respectiv fiecare primarie este modernizata iar funcrionarii nu mai sunt oblugati sa scrie la masina de batut ca pe vremea lui Ceausescu
Înțeleg să protestezi daca și muncești, dar în majoritatea primăriilor din județ se muncește puțin. Nu e corect ca angajați ai unei primării cu 200 de locuitori să aibă același venituri cu a uneia cu 5000 de locuitori. Trebuie reorganizate primăriile mici, prin comasare, astfel se micșorează numărul de angajați și devin mai eficiente, iar angajații pe același post din primării diferite sa fie plătiți în același fel raportat la aceeași muncă….
Au prezentat vreun raport de performanta/angajat, DOCUMENTAT, NU DOAR SCRIS, sau vor doar salarii nemuncite ????
Nu au iesit la protest pentru ca-s prea multi intr-o institutie, sau sa protesteze ca nu-s dati afara cei care taie frunza la caini ori nu au habar de nimic despre munca pe care trebuie sa o presteze…n-a cerut nimeni personal mai putin si apoi sa iasa in strada pentru salarii marite, in raport cu munca prestata !!!! Vor doar bani, program de 8 ore, libere pe care nu le vor recupera niciodata…apropos, a protestat vreun bugetar pentru “puntile” oferite ca mita electorala de catre guvern ???
-
“Ce inseamna, ce este acela un document?”
“Si documentul este… document…”#🤪
Hai sictir, va platim salariile si cand va intreaba omu ceva ne alergati intre ghisee