Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a vorbit în deschiderea evenimentului online despre eforturile făcute de înaintași pentru înființarea instituției de învățământ care tocmai ce a împlinit un secol de existență. Florin Drăgan a vorbit despre ceea ce va fi UPT în noul secol.
„Pășim pe un drum în care dinamica schimbărilor este cu totul alta, în care privim în urmă cu recunoștință față de înaintașii a căror prestație academică de înaltă ținută a propulsat Politehnica timișoreană printre valorile instituționale perene ale României, nu uităm că am fost pionieri într-o serie de domenii, de-a lungul istoriei, vom fi și de acum înainte, cu toate provocările vremurilor de azi, pentru că Politehnica are datoria de a duce mai departe stindardul excelenței, al inovării și al performanței, atât în procesul educațional, cât și în cercetare. Chiar dacă, în contextul actual, nu este ușor, ambițiile cu privire la evoluția Politehnicii rămân aceleași, și anume de consolidare a acestui edificiu academic ce a stat la baza construcției moderne a Timișoarei, de redefinire a implicării comunității academice în viața Cetății, de reasumare a rolului călăuzitor pentru atâtea generații de studenți, prin deschiderea orizontului acestora cu privire la provocările viitorului”, au fost cuvintele rectorului UPT, Florin Drăgan.
Capsula timpului
Un moment de suflet a fost acela în care foștii rectori în viață ai Politehnicii timișorene au transmis mesajele lor pentru comunitatea academică: prof.univ.dr.ing. Marin Rădoi (rector în perioada 1957-1962), prof.univ.dr.ing. Coleta de Sabata (rector în perioada 1981-1989), prof.univ.dr.ing. Radu Vlădea (rector în perioada 1990-1992), prof.univ.dr.ing. Ioan-Gheorghe Carțiș (rector în perioada 1996-2004), prof.univ.dr.ing. Nicolae Robu (rector în perioada 2004-2012), prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban (rector în perioada 2012-2020). Aceștia, de altfel, au transmis și mesaje scrise, care au fost sigilate și introduse într-o „capsulă a timpului” ce urmează să fie deschisă peste 50 de ani, la 11 noiembrie 2070, pentru a da o idee urmașilor despre provocările și realizările din perioada în care au condus destinele Politehnicii timișorene.
Colecția Monografii
Rectorul UPT, Florin Drăgan, a mulțumit reprezentanților Editurii Politehnica pentru munca depusă în vederea editării monografiilor științifice dedicate Centenarului Politehnicii, un proiect ce susține publicarea unor lucrări de referință în domeniul tehnico-științific. Acestea au fost incluse în colecția Monografii, iar primele patru volume au fost prezentate în cadrul aniversării, o lansare oficială a acestora urmând să aibă loc anul viitor, atunci când situația epidemiologică o va permite. Primele lucrări, care au văzut deja lumina tiparului, sunt „Electric Machines”, autor academician Ioan Boldea, „Electric Drives”, sub coordonarea profesorului Sorin Mușuroi, prorector al UPT, „100 Scientific Books in Highlight”, a profesorului Daniel Dejica-Carțiș, și „Trilogia profesorilor”, semnată de profesorul Sabin Ionel.
Monedă de argint BNR dedicată Centenarului UPT
În ciuda pandemiei, care a blocat majoritatea emisiunilor numismatice din acest an, Banca Națională a României a hotărât totuși includerea, în programul numismatic pentru anul 2020, a unei emisiuni numismatice dedicate împlinirii a 100 de ani de la înființarea Universității Politehnica Timișoara – o monedă din argint -, dovedind astfel aprecierea de care se bucură universitatea și rolul jucat de aceasta în ridicarea Timișoarei la rangul de Civitas Academica, care a dus, în timp, la dezvoltarea nu doar a orașului, ci a întregii regiuni.
Moneda din argint, lansată de BNR în urmă cu câteva zile, iată, ca un cadou la aniversare, are 3,7 mm diametru, și o greutate de circa 31 de grame (o uncie). Aversul monedei prezintă portretul regelui Ferdinand I, un citat al acestuia: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune „2020”, valoarea nominală „10 LEI” și stema României. Reversul monedei redă imaginea clădirii primului pavilion al Școlii Politehnice din Timișoara, inaugurat în prezența regelui Ferdinand I și a reginei Maria și inscripțiile „UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMISOARA” și „100 ANI”.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de certificate de autenticitate pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central, redactate în limbile română, engleză şi franceză.
Concert aniversar al formației RockIng
Pentru Universitatea Politehnica Timișoara, ziua de 11 noiembrie 2020 s-a încheiat cu un concert de zile mari, într-o formulă unică, ce ne-a adus pe ecrane hituri celebre, de care ne-am aminte cu nostalgie, dar și o piesă nouă, „100 de ani”, creată special cu această ocazie.
Pentru a celebra Centenarul Universității Politehnica Timișoara, o serie de muzicieni de calibru din formații care au făcut istorie în domeniul muzicii, toți absolvenți ai UPT, s-au reunit pentru a forma o super-formație – RockIng – ce a susținut un concert dedicat aniversării celor 100 de ani de la înființarea celei mai vechi instituții de învățământ superior din Timișoara.
Proiectul, coordonat de realizatorul muzical Bogdan Puriș, și el absolvent al UPT, a presupus pregătirea și interpretarea pe scenă a 15 hituri celebre ale grupurilor în care au cântat membrii formației (Mugur de fluier, Vremuri, Ploaia, Brigadierii, Doi pași, Doina, Spre stele, Pasărea ”P”, Timișoara, Un sfârșit e un început, Dacă vrei, Iarbă prin păr, Vara la țară, Pisica neagră, Andrii Popa), plus o piesă nouă, „100 de ani”, dedicată Centenarului UPT. Versurile noii piese sunt compuse de un alt absolvent al Politehnicii timișorene, poetul și scriitorul Robert Șerban. Videoclipul acestei piese a fost realizat de Ovidiu Novac, și el absolvent al UPT, la fel ca și inginerul de sunet, Uțu Pascu.
Formația RockIng e formată din: Mircea Baniciu – voce, chitară (Phoenix, Pasărea Colibri, Pasărea Rock); Călin Pop – voce, chitară (Celelalte Cuvinte); Tiberiu Bako – bass (Cargo, Pro Musica); Teodor Pop – claviaturi (Jazzybit); Valentin Potra – baterie (Abra, Blazzaj, Impact, Arca), Octavian Horvath (Implant Pentru Refuz).
Concertul susținut de formația RockIng la aniversarea Centenarului Universității Politehnica Timișoara:
Evenimentul online s-a încheiat, ca orice aniversare, cu tradiționalul tort și ciocnirea unui pahar de șampanie.
Întregul eveniment poate fi vizionat pe pagina de Facebook a Universității Politehnica Timișoara sau pe Youtube.
Trimite articolul
XSă fie ocrotiţi toţi cei care au dat suflet dorinţei de iscodire benefică,
aşezând veacul împlinit trunchi cu rădăcină trainică pentru coroana frumoasă a secolelor viitoare !
“LA MULŢI ANI UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIŞOARA !”
La !00 de ANI, fara vin studenti si bani. La Aniversare,n-a participat ministra Anisia sau macar Abramburica?
Cool! Felicitari! 🙂
Orice, dar nu mai puneti mutra “fostului”!
Felicitari Politehnicii timisorene si tuturor membrilor si fostilor membrii! Sunt mandru ca sunt absolvent al acestei renumite universitati si mi-ar face mare placere daca scoala ar organiza cumva o comunitate alumni. Daca stiam despre acest eveniment as fi participat online cu mare placere.
-
Referire la fosti membri si secretari PCR,Coletta de Sabata,Cartis etc ?? Apropo,stiintificul Dejica-Cartis,este fiul lui taica’su ? Totusi despre Academician Anton Ioan si alti ilustri Profesori nici un cuvant ? Despre fosti ilustri Profesori ,cinstita le fie memoria ! Bine ca l-ati trecut in Capsula Timpului pe Robu,Cartis,Colleta si progeniturile lor,adica neica nimeni !
Din Institutul Politehnic Traian Vuia recunoscut internațional azi este Universitatea Politehnica !Sarbatoriti-o pe ea si pe Deștepții cre au rebotezar-o ! 😡