Pentru aprobarea bugetului local al Timişoarei pe 2012 a fost convocată o şedinţă extraordinară de consiliu local. Timişoara dispune anul acesta de circa 225 de milioane de euro, adică 980 de milioane de lei, cel mai mare buget sub administraţia Ciuhandu. O spune chiar primarul, care a explicat că în 2012 investiţiile din fonduri europene vor avea cea mai mare pondere, acestea ridicându-se la 330 de milioane de lei. La acestea se vor adăuga investiţiile cu bani de la bugetul local, în valoare de 59 de milioane de lei, majoritatea fiind lucrări în continuare.
Mai exact bugetul local al Timişoarei pe 2012 este de 763,5 milioane lei, bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local este de 177 de milioane de lei, iar bugetul de credite interne – 39 de milioane de lei, bugetul total consolidat fiind de 980 de milioane de lei.
Din totalul de 763,5 milioane lei, 406 milioane reprezintă veniturile proprii. Cheltuielile de personal se ridică la 247 de milioane de lei pentru Primăria Timişoara, Direcţia Fiscală, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Poliţia Locală, şcoli, spitale, instituţii de cultură şi unităţi de asistenţă socială. Cea mai mare pondere o au şcolile, capitolul „Învăţământ”, după care urmează „Sănătatea”. Secţiunea de funcţionare reprezintă 62 la sută, iar cea de dezvoltare 38 la sută.
În ceea ce priveşte proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile cele mai importante sunt reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric, lucrări care vor demara în această vară, reabilitarea malurilor canalului Bega, proiect pentru care urmează să fie semnat în curând contractul de finanţare susţine Ciuhandu, şi reabilitarea Podului Michelangelo, cu realizarea unui pasaj subteran pe relaţia bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu. Aceste proiecte de anvergură ar urma să înceapă toate în 2012, potrivit oficialilor municipalităţii.
Tot anul trebuie finalizată reabilitarea străzii Iancu Văcărescu, vor începe lucrările pe strada Cloşca şi trebuie finalizate cele de modernizare a Parcului Rozelor.
Pentru finalizarea lucrărilor la Parcul Copiilor în acest an este prevăzută suma de 5,7 milioane lei, investiţie care se realizează cu bani de la bugetul local.
Clubul de fotbal Politehnica Timişoara nu primeşte deocamdată niciun leu de la bugetul local, până nu își clarifică situația financiară și cea legată de licențiere. Primarul Gheorghe Ciuhandu a afirmat că a primit marţi rezultatele auditului făcut la Poli, dar că nu le poate face publice pentru că sunt confidenţiale. El a precizat că va avea o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, pe acest subiect.
„Nu am alocat către clubul Poli niciun leu, dar am păstrat o poziţie acolo şi dacă se clarifică lucrurile înţelegem să-i ajutăm. (…) Noi am lăsat o poziţie în bugetul local. Iniţial am pus un milion de lei acolo pentru a fi afectat sportului, fotbalului în principal, dar pentru echipele de juniori, de tineret şi de copii, dar până la urmă a rămas ca poziţie şi o să vedem pe parcurs, la rectificare, în funcţie de cum evoluează lucrurile. Problema lor (n.r. – a celor de la Poli) este că nici în momentul de faţă nu au licenţă. Ce bani să aloc la un club care nu are licenţă? Treaba asta trebuie să şi-o lămurească ei. După comportamentul domnului Iancu şi atitudinea lui faţă de mine eu nu mai am ce discuta cu acest om. Dar consiliul local decide”, a afirmat Ciuhandu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!