Centrul denumit „Incuboxx”, clădirea albastră cu panouri de policarbonat şi ferestre de mici dimensiuni la care s-a lucrat în ultimii ani pe Circumvalaţiunii, lângă pasajul CF, a fost construit prin proiectul „Infrastructură regională de afaceri și inovare în sectorul IT&C”. Este o clădire de birouri cu demisol, parter şi patru etaje, având o suprafaţă desfăşurată de peste 6.300 de metri pătraţi.
Clădirea Incuboxx a fost proiectată de Biroul de Arhitectură Andreescu & Gaivoronschi. Despre soluţia constructivă și materialele alese a vorbit arhitectul Ioan Andreescu.
„Una dintre problemele importante când se lucrează la computer este strălucirea. Atunci când pui pereți din sticlă, care oricum, ca să corespundă pentru o asemenea suprafață, sunt extrem de scumpi, trebuie să iei măsuri extrem de complexe de reducere a strălucirii – să pui jaluzele, să tratezi sticla și așa mai departe… Materialul acesta, pe care noi l-am ales pentru avantajele sale (…) în principiu este folosit la clădirile unde trebuie să existe o reducere puternică a strălucirii. Avantajul lui este faptul că, din punct de vedere termic, este de câteva ori mai eficient decât sticla cea mai scumpă cu putință. Asta înseamnă că această clădire pierde de câteva ori mai puțină căldură decât dacă ar fi fost îmbrăcată în sticlă. Este policarbonat multistrat, garantat 25 de ani de către fabricantul său din Elveţia. A fost adus din Elveţia, costă cam 35% din cât ar fi costat dacă ar fi fost îmbrăcată în sticlă clădirea. El nu este uniform. Pe dinăuntru este alb, pe afară este albastru şi este tratat împotriva ultravioletelor. Reduce strălucirea şi asigură o bună izolare termică (…) Este o clădire inovativă”, a explicat Andreescu.
La rândul lor, reprezentanţii primăriei au explicat că „oamenii care lucrează în domeniul IT sunt mult mai interiorizaţi şi nu au nevoie să le disturbe nimeni atenţia”.
Cum va arata această constucție după ce se va umple de praf? Cei implicați în proiect spun că pereții din policarbonat pot fi spălați fără probleme și că operațiunea ar fi necesară o dată la 2 ani. „Spre deosebire de sticlă e mult mai puțin afectat de praf, pentru că sticla se încarcă electromagnetic și atrage praful foarte puternic. Trebuie spălat cam o dată la 2 ani”, a adăugat Andreescu.
Deşi lucrarea pare neterminată în interior, pentru că finisajele nu sunt perfecte, proiectanţii şi primarul Nicolae Robu spun că aşa este modelul.
„Sunt mulţumit de finisaje. Să nu credeți că aceste denivelări (n.r. – denivelările care puteau fi observate prin încăperi) se datorează unui finisaj neatent. Ele au fost concepute aşa. Iniţial am avut şi coloane care nici măcar nu au mai fost vopsite, în culoarea betonului și chiar din beton, în mod dinadins lăsate așa cu anumite denivelări care să rupă monotonia netezimii (…) E o chestiune de design interior”, a afirmat Robu.
„Există o clădire similară care a fost foarte premiată, este incubatorul de afaceri din Barcelona, care ne-a servit ca model. Ăla nu e îmbrăcat în policarbonat, ci în niște pernuțe de plastic, ca și stadionul din Munchen, dar pe dinăuntru are un aspect extrem de tehnic. Cele mai noi universități din Europa arată la fel înăuntru. Este o chestie de design (…) Sunt clădiri făcute pentru tineri”, l-a completat arhitectul Ioan Andreescu.
Primarul a anunţat că le-a propus reprezentanţilor Universităţii Politehnica şi celor de la Universitatea de Vest să administreze Centrul Incuboxx. Primăria ar urma să o dea în administrare fixând anumite condiţii. Edilul estimează că în luna iulie sau cel târziu în toamnă va fi funcţional noul centru IT&C, care ar urma să ofere spaţii în condiţii avantajoase pentru zeci de firme în fază de preincubare, incubare sau consolidare, în funcţie de stadiul afacerii – microîntreprinderi și IMM-uri ce activează în domeniul tehnologiei informației și comunicații. Spațiile vor fi închiriate.
Cei care vor lucra în centrul de pe Calea Circumvalaţiunii vor avea la dispoziţie şi un perete de căţărat, o terasă, o cantină şi chiar o mică sală de fitness şi un spaţiu pentru aerobic, fiind prevăzute şi duşuri şi vestiare. La demisolul clădirii au fost amenajate aproape 30 de locuri de parcare.
Există şi săli de conferinţe, săli de şedinţă şi spaţii unde pot fi organizate diferite evenimente. La primele două etaje sunt 24 de săli a câte 50 de metri pătraţi care urmează să fie închiriate IMM-urilor, iar la etajele III şi IV au fost prevăzute 28 de spaţii pentru microîntreprinderi, de la aproximativ 20 de metri pătraţi până la peste 40 de metri pătraţi.
Pentru faza de incubare, perioada maximă în care pot fi închiriate birourile este de 3 ani, iar solicitanţii trebuie să fie proaspeţi absolvenţi şi/ sau profesori ai unor facultăți de profil (IT&C), cu vârsta maximă de 35 de ani, care doresc să înființeze o firmă și care trebuie să prezinte un plan de afaceri, sau microîntreprinderi înființate cu cel mult un an înainte de data depunerii cererii.
Pentru consolidare, perioada maximă este de 5 ani, o firmă va putea închiria cel mult trei birouri, trebuie să aibă până în 30 de angajați, o cifră de afaceri anuală de maxim 20.000 de euro/ angajat, iar sediul social trebuie să fie locat la Incuboxx și unic.
Valoarea aprobată a proiectului a fost de 19,1 milioane de lei inițial, dar reprezentanţii municipalităţii spun că până la urmă investiţia a fost de 17,7 milioane de lei, pentru că au reușit să facă economii.
Lucrările au fost executate de societatea SAIF-TIM, dar nu toţi subcontractanţii şi-au primit banii. Oficialii primăriei spun însă că ei s-au achitat de sarcini şi că şi această problemă urmează să fie rezolvată. „Primăria nu are datorii. SAIF-TIM a fost antreprenorul general şi a avut parteneri pentru diversele segmente ale lucrării. Problema se va rezolva”, a dat asigurări Robu.
Articole pe aceeaşi temă:
Incuboxx – se pregateste inaugurarea noului centru IT&C de pe Circumvalatiunii
Centrul Incuboxx – Robu raspunde criticilor: este o cladire care are legatura cu industria!
Citiți principiile noastre de moderare aici!